societat
Tensió en el desallotjament de l’assentament de barraques de Vallcarca
L’Ajuntament barceloní executa el desmuntatge de l’assentament de Vallcarca després de l’incendi de dimarts
Les màquines i operaris de neteja han pogut entrar a l’espai després que la Guàrdia Urbana hagi apartat els manifestants contraris al desallotjament
Els manifestants han convocat una nova protesta per aquest dijous a la tarda
Després de la tensió viscuda en el desallojtament de l’assentament de Vallcarca, al barri de Gràcia de Barcelona, entre els agents policials i els manifestants contraris, els operaris netegen i comencen a desmuntar les barraques de l’espai. El servei de neteja i recollida de residus de Barcelona treballa per desmuntar l’assentament després que aquest dijous al matí agents de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra hagin executat l’ordre de desallotjament. Un fet que ha provocat moments de tensió, empentes i nervis quan la Guàrdia Urbana ha encapsulat la cinquantena de manifestants que es concentraven davant de l’assentament de barraques protestant en contra del desallotjament.
Almenys quatre camions de neteja han entrat al tancat per retirar materials, així com una excavadora. El trànsit a l’avinguda Vallcarca ha quedat reoberta i la Guàrdia Urbana ha pressionat els manifestants fins a un carreró. Minuts més tard aquests han acabat marxant i s’han emplaçat per a una nova convocatòria aquesta tarda.
Amb el pretext d’obrir un espai perquè pogués circular una ambulància en cas que fos necessari, els antiavalots de la Guàrdia Urbana han començat a pressionar els manifestants i els han anat encapsulant fins a apartar-los de l’entrada a l’assentament. Els manifestants protestaven pel desallotjament, amb una pancarta i han cridat consignes com ’No s’entén, gent sense casa, casa sense gent’.
El detonant, l’incendi de dimarts
La decisió de fer el desallotjament de l’assentament de barraques de Vallcarca s’ha pres després de l’incendi que va afectar l’espai la matinada de dimarts a dimecres i en què una persona va resultar ferida. Així ho ha assegurat en una atencio als mitjans, la tinenta d’alcaldia i regidora de Gràcia, Laia Bonet, “calia desallotjar de forma immediata” l’assentament de Vallcarca que s’ha executat a primera hora. Bonet ha argumentat que després de l’incendi de la matinada de dimarts a dimecres, els bombers van poder accedir ahir al solar i van concloure amb una inspecció que hi havia un risc “imminent” per a la seguretat de les persones. Així, ha justificat la ràpida actuació de la Guàrdia Urbana per desallotjar l’espai de barraques. “Sobretot el que volíem era garantir seguretat per les persones perquè hi ha altres assentaments i ocupacions a Vallcarca i no hem intervingut ara sobre totes”, ha indicat.
Segons ha dit Bonet, en el moment d’intervenir-hi hi havia 13 persones a l’assentament, cap menor. De les 13, 5 han acceptat els serveis del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), que valorarà “cas per cas” quin recurs cal activar.
El passat mes de març, l’Ajuntament va iniciar el procediment administratiu per desallotjar l’espai. En concret es van incoar quatre expedients, un pel solar amb barraques ubicat sota el viaducte, i tres per finques de titularitat municipal ocupades. El consistori va afirmar que en tots els casos s’havien detectat situacions “d’infrahabitatge” i va afirmar que els espais presentaven “riscos per a la seguretat” de la trentena de persones que hi pernoctaven, sis de les quals menors.
La inspecció de Bombers de Barcelona que ha motivat el desnonament i que es va fer arran de l’incendi de la matinada de dimarts a dimecres, arriba després que en tres ocasions anteriors serveis tècnics i de protecció municipals es desplacessin a l’espai per a inspeccionar-lo i se’ls impedís l’entrada. El darrer d’aquests intents es va fer amb autorització judicial.
Reaccions polítiques al desallotjament
El president del grup municipal del PP a l’Ajuntament de Barcelona, Daniel Sirera, ha celebrat que “gràcies a la pressió del PP” aquest dijous s’hagi iniciat el desallotjament de l’assentament de barraques de Vallcarca. Ho ha dit en un missatge a les xarxes socials en què s’ha mostrat convençut que “cal acabar amb la resta d’assentaments il·legals que posen en perill la seguretat i la convivència a Barcelona”. En aquest sentit, ha dit que la formació no permetrà que la “inacció” del govern del PSC “posi en perill la vida de ningú més”.
El portaveu adjunt d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Coronas, ha constatat aquest dijous que “calia intervenir” a l’assentament de barraques a Vallcarca, però ha avisat que el problema es manté. “Avui no es dona solució a res. L’ajuntament dona una puntada de peu a la localització del problema, però no al problema”, ha indicat Coronas a través d’un fil a la xarxa social X, on ha remarcat que les persones desallotjades tenen garantit sostre per a una sola nit. “No s’esfumaran. Senzillament hi tornaran o aniran a un altre lloc”, subratlla el republicà, que insta a executar ràpidament el nou planejament urbanístic després de 20 anys de “lentitud municipal”.
Coronas ha criticat que partits com PP o Vox diran als veïns que el desallotjament és gràcies a ells, “aplaudiran amb les orelles, però es despreocuparan per sempre de les persones que viuen en situació de vulnerabilitat”.
Per la seva banda, la presidenta de BComú, Janet Sanz, ha valorat d"inacceptable" el desallotjament i ha afirmat a la xarxa X que "no es poden desallotjar famílies i persones vulnerables sense donar-los una alternativa habitacional". La regidora ha exigit a l'alcalde Jaume Collboni que "rectifiqui i faci polítiques socials". BComú reclama explicacions de bonet i per això ha registrat una bateria de preguntes dirigides a la regidora. Li demanen on aniran les persones desallotjades i quin tipus de recursos se'ls han ofert. El portaveu adjunt del grup municipal, Marc Serra ha titllat el desallotjament de "nou fracàs" de Bonet i li ha demanat "un canvi d'actitud".