LLENGUA
Les sentències en català han passat del 20% al 7% en dues dècades
El conseller de Justícia, Ramon Espadaler, ha reconegut que les dades sobre el català són “més que preocupants” en declaracions a TV3, on ha recordat que les sentències en català han passat de ser el 20% al voltant dels 2000 a estar per sota del 7% el 2024. “La prioritat és revertir aquesta corba descendent”, ha dit, fixant-se l’objectiu de fer-ho abans del final de la legislatura. Ha recordat també que la justícia en català “no és un caprici sinó un dret dels ciutadans”. D’altra banda, ha previst que el govern espanyol aprovi abans de l’estiu el decret de designació de nous jutges i que n’hi hagi 20 per a Catalunya. A aquests, se n’haurien de sumar 20 més el 2026 i la mateixa xifra el 2027 per assolir 60 jutges nous en tres anys.
Espadaler ha explicat que en el pacte per la llengua han estat “proactius” i han recuperat algunes mesures que havien donat fruits fa uns anys i que s’havien deixat d’aplicar. Ha dit que també se n’estan aplicant de noves, com l’ús de la Intel·ligència Artificial (IA) per fer traduccions i que totes les parts puguin tenir la jurisprudència en català. Ha afegit que també s’incentiva el català en el torn d’ofici. A més, ha valorat que la nova presidenta del TSJC, Mercè Caso, fes un “esment explícit” a la llengua en el seu discurs i assenyalés “nítidament” la necessitat.
D’altra banda, ha explicat que els quatre jutjats penals que es posen en marxa aquest dimarts a Barcelona han de permetre agilitzar els judicis contra la multireincidència nous però també els que estan endarrerits. Espadaler ha destacat que l’horitzó que es marquen és que durant la segona meitat del 2027 es puguin assenyalar judicis ràpids “en un mes de termini”. “Creiem que és una fita assolible perquè tenim més recursos”, ha declarat.
De fet, ha destacat que el nou jutjat d’instrucció que va entrar en funcionament al març, ha permès passat d’assenyalar els judicis a vuit mesos a fer-ho a set. Ha augurat que aquesta tendència “anirà baixant”. El conseller Espadaler s’ha referit també a diversos assumptes en l’àmbit de presons. D’una banda, ha defensat la circular sobre els treballs a la cuina per a presos penats per assassinats amb armes blanques i ha assegurat que està d’acord amb la síndica de Greuges sobre que “no s’ha de fer genèricament (la prohibició)” però ha afegit que no es faran enrere amb la seva circular “perquè ha donat resultats”. Finalment, s’ha mostrat “moderadament optimista” que aquest any el Parlament tiri endavant la proposició de llei perquè els funcionaris de presons siguin reconeguts com a agents de l’autoritat.