El tribunal rebutja un altre cop que Aznar, Trillo i Bono declarin com a testimonis al judici
El tribunal encarregat de jutjar els tres acusats per les identificacions errònies de 30 dels 62 soldats espanyols morts a l'accident de l'avió Yakovlev-42 el 26 de maig del 2003, ha rebutjat aquest dimarts un altre cop admetre la declaració com a testimonis de l'expresident del govern espanyol José María Aznar i els exministres de Defensa Federico Trillo i José Bono, sol·licitada per les acusacions particulars durant l'exposició de les qüestions prèvies a la vista oral.
El president del tribunal Javier Gómez Bermúdez ha explicat que la qüestió ja ha estat resolta en una interlocutòria anterior i ha afegit que la prova seria rellevant únicament si ho hagués demanat la defensa però no l'acusació.
En el cas concret de Bono el magistrat ha destacat que el coneixement de l'ara president del Congrés dels Diputats és posterior als fets.
Les quatre acusacions particulars personades al judici han protestat aquest matí davant de la sala per la seva negativa a admetre aquestes declaracions i han demanat que es reconsiderés la inadmissió d'aquesta prova.
L'advocat de l'Associació Famílies Afectades pel Yak, Leopoldo Gay, ha destacat la importància dels testimonis d'Aznar, Trillo i Bono així com la dels militars de grau superior als acusats per a la correcta comprensió dels fets. Segons la seva opinió, les testimonials han estat rebutjades a causa que "no hi ha interès a portar al judici persones amb notorietat".
Gay ha explicat que avui es jutja "uns acusats els superiors dels quals no vénen a declarar" tot i que "Espanya es va bolcar" amb les famílies de les víctimes després de l'accident. "No podem concebre com no poden ser-hi aquestes persones", ha dit.
Aquesta opinió ha estat compartida per la resta d'acusacions particulars, que s'han adherit a la protesta. Així, un altre dels lletrats de les acusacions ha destacat, per part seva, que les famílies tenen la sensació que en aquest procediment no hi són tots els implicats.
Reclamen explicacions
L'advocat Leopoldo Torres, que representa víctimes particulars, va posar de manifest que Aznar "va haver d'adoptar decisions de transcendència en aquesta situació" que hauria d'explicar davant de la sala.
A més s'ha referit a "les declaracions valentes de l'exministre Trillo" --abocades per l'ara diputat en diferents mitjans de comunicació, ha dit-- sobre les quals seria exigible demanar aclariments.
Per la seva banda, el ministeri Públic i les defenses dels tres acusats (el general metge Vicente Navarro, que es va encarregar d'elaborar la llista dels 62 morts; i els dos oficials mèdics que van redactar els informes de necròpsia, el comandant José Ramírez i el capità Miguel Sáez) es van oposar a l'admissió d'aquestes noves declaracions i van defensar que les actes que obren en la causa són suficients per accedir a la informació d'interès que poguessin aportar els testimonis proposats.
Condemnes
El tinent fiscal, Fernando Burgos, sol·licita que els tres acusats siguin condemnats a cinc anys de presó i les acusacions particulars a un més per un delicte continuat de falsedat documental.
Les famílies també sol·liciten una multa 60.000 euros per a Navarro i de 48.000 per a Ramírez i Sáez. En el cas de les indemnitzacions, reclamen que la quantia de 25.000 euros que el fiscal va sol·licitar per a les dones, companyes, pares i fills dels militars que van ser identificats erròniament se sumin 6.000 euros més per als seus germans.
El judici, presidit pel president de la sala penal Javier Gómez Bermúdez amb els magistrats Manuela Fernández de Prado i Nicolás Poveda, ha començat puntualment a l'hora en què estava assenyalat, dos quarts d'onze del matí, cosa poc freqüent en les vistes orals que es desenvolupen habitualment a la seu de l'Audiència Nacional. Per part del Ministeri Fiscal ha estat present el fiscal en cap Javier Zaragoza, acompanyant el tinent fiscal Burgos.
La sala de vistes es trobava ocupada pels familiars de les 62 víctimes, ja que els cercles pròxims d'aquells morts que han estat correctament identificats van voler acompanyar les famílies que es van veure afectades per errors en la identificació.
Primer rebuig
La secció primera de l'Audiència Nacional ja va rebutjar a començament d'aquest mes que l'expresident del govern espanyol José María Aznar i els exministres de Defensa Federico Trillo i José Bono declaressin com a testimonis al judici sobre la identificació errònia de 30 dels 62 militars morts en entendre que els seus testimonis "no són útils per a la fi del procés".
El tribunal únicament ha admès la compareixença de 20 dels 71 testimonis sol·licitats per les associacions de familiars de les víctimes, ja que ha considerat que la resta de declaracions no tenen "relació directa amb l'objecte" del judici, conformat pels fets i qualificació jurídica d'acusacions i defenses" o es basen en "informació obtinguda al marge del procés".
"Ordres pertinents"
Les associacions han justificat la prova testimonial d'Aznar argumentant que "era president del govern en el moment de l'accident" i "va donar les ordres pertinents per al trasllat dels cadàvers, la celebració del funeral d'Estat i les condicions en què aquest hauria de celebrar-se el 28 de maig del 2003".
En relació amb Trillo i Bono, la representació legal dels familiars de les víctimes van argumentar que el primer dirigia el Ministeri de Defensa en el moment de l'accident i que el segon va ordenar la investigació sobre les tasques de repatriació dels cadàvers.