Els rectors avalen el decret i la defensa del català
El Consell Interuniversitari manté que el pacte és legal i que no afecta els diversos plans d'internacionalització
El Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) avala el decret perquè es tracta d'un acord entre el govern i els rectors, i també perquè reflecteix el paper de les universitats en la defensa del català.
Així de contundent s'expressava ahir el rector de la Universitat de Lleida, Joan Viñas, que també presideix la comissió de política lingüística del CIC. Viñas explicava que el decret és fruit d'un debat obert des de fa anys i que fins ara no ha estat possible “un pacte que és vàlid encara que no satisfà a tothom: uns per massa i uns altres per massa poc”.
El rector de la UdL també recordava que la iniciativa “és totalment legal” i avalada per la comissió jurídica assessora. També recordava que “és una obligació de la LUC”.
Joan Viñas es preguntava: “Si una universitat catalana no defensa la seva llengua qui ho farà? Aquesta és una funció que no deixarem de fer”. I hi afegia que la seva aplicació no té res a veure en la internacionalització de les universitats. Viñas argumentava que si un professor, estranger o no, es contracta per poc temps no se'l forçarà a aprendre el català “i encara menys si volem que cada vegada hi hagi més classes en anglès”. No obstant això, si una persona accedeix a una plaça fixa o se la contracta per un llarg període, “creiem que és prou intel·ligent perquè en dos anys es pugui expressar en català sense problemes, i els estudiants tenen dret a rebre un ensenyament en català”. El rector de la UdL va reblar: “Podem fitxar els millors i és lògic que coneguin les llengües oficials del país”. La UB o la UdL fa anys que apliquen mesures similars sense problemes, recordava Viñas.