Societat

Els estudiants desallotgen la seu del Comissionat d'Universitats

Pla Bolonya

Els universitaris que ocupaven l'edifici del Comissionat d'Universitats l'han desallotjat minuts després de dos quarts de nou del vespre després d'haver-lo ocupat durant sis hores, tot reclamant que el Comissionat es posicionés sobre les expulsions dels sis estudiants de la UAB.

Després de rebre el comunicat del Comissionat, en què declaren que "la resolució dels expedients és un procés intern de la Universitat Autònoma que continua obert", els estudiants han abandonat l'edifici i han tallat la Via Laietana de Barcelona. A continuació, s'han manifestat per arribar a l'edifici històric de l'UB amb crits exigint la dimissió de la comissionada, Blanca Palmada.

Dia de manifestació
Els ocupants, un centenar segons fonts estudiantils i una cinquantena segons el comissionat, han entrat al comissionat amb la intenció de parlar amb la comissionada Blanca Palmada després de protagonitzar una marxa lenta des de la plaça Universitat, on han tallat durant una hora  la Gran Via en protesta contra les expulsions de sis estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), anunciada ahir pel rector, Lluís Ferrer.

Un membre de la comissió de Comunicació de la Coordinadora d'Assemblees d'Estudiants (CAE), Pere Duran, ha explicat que al comissionat s'han pogut reunir amb "el segon d'abord", que els hauria explicat "les tonteries de sempre". El portaveu estudiantil ha reclamat que se'ls rebi per dialogar "en igualtat de condicions perquè un diàleg amb expulsió no és un diàleg".

Aquesta protesta s'ha realitzat de forma coordinada i simultània amb d'altres mobilitzacions d'estudiants que han col·lapsat durant mitja hora diverses vies de l'àrea metropolitana de Barcelona. En concret, l'autopista AP-7 i la B-30 a l'alçada de la UAB, l'avinguda Diagonal i la B-23, i el túnel de la Rovira. Les afectacions del trànsit s'han allargat al llarg del matí.

Una taula de negociació
Les protestes han coincidit amb la presentació aquest dijous per part del govern català i els rectors de les universitats d'una taula de debat i diàleg per la universitat pública en què estaran representats els diferents sectors dels estudiants per intentar reconduir el conflicte obert arran de les últimes protestes contra el pla Bolonya.

La taula, que la comissionada d'Universitats, Blanca Palmada, ha batejat com a Mesa Nacional per la Universitat Pública, analitzarà i debatrà possibles actuacions en el marc de l'aplicació de Bolonya per plantejar propostes concretes abans d'acabar l'actual curs universitari.

Les converses en el marc d'aquesta taula, que s'iniciaran després de la pausa de les vacances nadalenques, se centraran en tres eixos: l'adaptació a Bolonya, les condicions necessàries perquè aquest procés es realitzi amb garanties –beques i més finançament– i la potenciació de mecanismes de participació dels estudiants en aquest debat.

Palmada ha presentat avui en roda de premsa aquesta iniciativa, acompanyada dels rectors de la Universitat de Barcelona (UB), Dídac Ramírez, de l'Autònoma (UAB), Lluís Ferrer, de la de Girona, Anna M. Geli, i el de la Pompeu Fabra (UPF), Josep Joan Moreso, que actua també com a president de l'ACUP, l'associació que reuneix totes les universitats públiques catalanes.

La comissionada, que ha subratllat la voluntat de la Generalitat de "liderar" el procés de diàleg per solucionar l'actual clima de crispació que viu la universitat, s'ha mostrat confiada que la taula serà un instrument útil per avançar cap a un acord amb els col·lectius d'estudiants que protesten.
 

Els aldarulls a la UAB
Uns 30 estudiants van tirar ous, pintura i altres objectes i van intentar abatre aquest dimecres la porta del deganat de Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Els treballadors que es trobaven allà es van haver de traslladar a un altre espai. Segons ha informat el deganat en un comunicat, els estudiants també van proferir crits i insults a la degana i al seu equip. Quatre d'ells portaven la cara coberta amb una màscara.

Es tracta de la tercera vegada que assalten "violentament" aquest edifici. L'estat en què va quedar ahir l'accés al deganat i la "situació de risc" van obligar l'equip a reunir-se en altres dependències del campus la resta del dia. El deganat ha lamentat "profundament" aquest nou "acte violent", que ha interpretat com un atac a tota la comunitat universitària.

En un comunicat, els estudiants han fet una crida a la mobilització a tota la comunitat universitària i a la societat, i en resposta a les declaracions de l'actual rector, Lluís Ferrer, després de l'expulsió de sis estudiants expedientats han assegurat que "l'única línia vermella que s'ha traspassat ha sigut la de la repressió, persecució i criminalització del moviment estudiantil, ja sigui amb els Mossos d'Esquadra, amb els expedients, imputacions o expulsions".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.