Cent dones van denunciar casos de maltractaments familiars al consell del Pla d'Urgell durant el 2008

Dues de les denunciants van ser ingressades d'urgència

En concret i per tipologia d'agressió, durant el passat 2008 al Pla d'Urgell 26 dones van ser víctimes de maltractaments físics, 24 de psíquics, 2 d'abús sexual i 48 de maltractament econòmic. Sònia Oriola ha matisat que el maltractament econòmic és una tipologia d'agressió que s'està reproduint amb força en els darrers temps de forma paral·lela a les conseqüències que comporta la crisi econòmica. Segons Oriola, aquest tipus de maltractament es dóna quan el cap de família no subministra diners a la dona o a algun altre membre de la família per desenvolupar-se en el seu dia a dia.

L'augment del 20% dels maltractaments es deriva de l'increment d'aquest maltractament econòmic, segons els tècnics del consell, ja que s'ha doblat d'un any a l'altre i han passat de ser 20 l'any 2006, a 26 el 2007 i 48 el passat 2008. Del global de casos de maltractaments registrats al 2008 se'n deriva que el 50% es van donar entre persones nouvingudes al país, i l'altre 50% entre persones d'aquí.

Per la seva part, el coordinador dels Serveis Socials del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Joan Escolà, ha recordat que les víctimes poden rebre de l'ens comarcal un ajut psicològic o un ajut jurídic. D'altra banda, en disset casos dels anteriorment mencionats, les víctimes van ser derivades al Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) des d'on es continua fent un seguiment de la seva situació. Aquí les víctimes poden rebre orientació i assessorament en aspectes socials, laborals, familiars o personals.

Aquest servei també s'encarrega d'iniciar els tràmits perquè la víctima disposi d'un servei gratuït de teleassistència mòbil que garanteix una resposta ràpida en casos d'emergència durant les 24 hores del dia i tots els dies de l'any. El requisit que s'estableix, d'acord amb el conveni signat amb el Ministeri de Treball i d'Assumptes Socials, és que la justícia hagi dictat una ordre d'allunyament sobre el seu agressor. Actualment, cinc dones de la comarca del Pla d'Urgell disposen de teleassistència mòbil.

D'altra banda dues dones van demanar el servei d'acollir-se en una casa o pensió per estar allunyades de la seva parella mentre dura el procés de denuncia dels maltractaments i encara no s'ha dictat cap sentència contra el suposat agressor. Segons els tècnics del consell, aquesta situació cada cop es dóna menys gràcies a la Llei de la violència masclista que ha agilitzat els processos judicials en aquest sentit.

Les dades del consell comarcal també posen de relleu que al llarg del 2008 es van atendre 21 casos per negligència o abandonament de fills, 3 casos per maltractament psíquic a la gent gran, 4 casos per abandonament de gent gran, 1 cas per maltractament físic o psíquic a l'home, i 48 altres casos no especificats.

Per últim, Sònia Oriola, ha volgut remarcar que tot i no fer molta difusió de l'existència d'aquest servei les víctimes s'adrecen de seguida a l'ens comarcal. Així mateix, ha remarcat la constant col·laboració amb els Mossos d'Esquadra i que al llarg de l'any porten a terme activitats relacionades amb la matèria com poden ser xerrades a col·legis i instituts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES