Societat

La fiscalia demana dos anys de presó per al president d'Habitat per la mort de cinc operaris

Bruno Figue­ras, pre­si­dent d'Habi­tat, haurà de seure al banc dels acu­sats per la mort de cinc ope­ra­ris el 27 de juliol de 2006, en l'acci­dent labo­ral del 22@. I al seu cos­tat, hi seurà el direc­tor gene­ral del grup empre­sa­rial, Fer­nando Cirera. El fis­cal demana per a tots dos direc­tius dos anys de presó, ja que els con­si­dera res­pon­sa­bles d'un delicte con­tra els drets dels tre­ba­lla­dors per la manca de segu­re­tat que hi havia en les obres de cons­trucció d'un edi­fici al car­rer Almogàvers. Cinc obrers van morir escla­fats per un mur antic que envol­tava el solar i que no havia estat con­ve­ni­ent­ment asse­gu­rat abans de fer-hi la rasa on van que­dar atra­pats.

Tan­ma­teix, Figue­ras i Cirera es podrien estal­viar l'ingrés a presó en cas de con­demna, ja que la fis­ca­lia ha dosi­fi­cat el repar­ti­ment d'impu­ta­ci­ons de manera que els màxims res­pon­sa­bles de l'empresa no s'hagin de veure en el tràngol d'entrar en un cen­tre peni­ten­ci­ari, ja que les con­dem­nes no supe­ri­ors a dos anys se sus­pe­nen si l'impli­cat no té ante­ce­dents penals.

Ho tenen més com­pli­cat els càrrecs inter­me­dis impu­tats. Luis Agui­lar Sal­va­dor, res­pon­sa­ble de segu­re­tat del grup Habi­tat, i els encar­re­gats d'obra Fer­nando Mohino i Miquel Àngel Luque estan acu­sats d'homi­cidi impru­dent, a més del delicte con­tra els drets dels tre­ba­lla­dors, de manera que la fis­ca­lia demana que se'ls imposi una pena de qua­tre anys de presó.

L'escrit d'acu­sació de la fis­ca­lia ja és al jut­jat d'ins­trucció número 6 de Bar­ce­lona, que ins­tru­eix el cas, i ara l'acu­sació par­ti­cu­lar i les defen­ses han de pre­sen­tar les seves con­clu­si­ons.

El jutge ins­truc­tor va deci­dir fa dos anys tirar enda­vant el judici con­tra Figue­ras i els prin­ci­pals impu­tats pel cas –d'altres van ser excul­pats– perquè va con­si­de­rar que no havien fet tot el pos­si­ble per evi­tar l'acci­dent.

Segons el magis­trat, no es van arbi­trar totes les mesu­res de segu­re­tat necessàries per evi­tar l'acci­dent. El sinis­tre es va pro­duir en enfon­sar-se damunt dels tre­ba­lla­dors la terra d'una rasa exca­vada arran de terra. "En cap punt de la rasa no s'havia dis­po­sat cap ele­ment de segu­re­tat, i en con­cret cap meca­nisme que impedís que les parets, prin­ci­pal­ment la del mur, cedis­sin", afir­mava el jutge.

En ana­lit­zar la res­pon­sa­bi­li­tat penal de Bruno Figue­ras, el jutge afir­mava que "és el pre­si­dent del grup Habi­tat l'últim res­pon­sa­ble de les carències apun­ta­des, ja que no va pro­moure des del seu càrrec els mit­jans neces­sa­ris per evi­tar el que va pas­sar". El dia que va anar a decla­rar al jut­jat, Figue­ras va insis­tir que entre les seves atri­bu­ci­ons no n'hi ha "cap de rela­ci­o­nada amb la segu­re­tat".

La decisió del jutge va ser cata­lo­gada de "valenta" per diver­ses fonts judi­ci­als, que van recor­dar que en casos de sinis­tra­li­tat labo­ral molt poques vega­des es dema­nen res­pon­sa­bi­li­tats tan amunt, i aques­tes acos­tu­men a que­dar-se en els nivells de res­pon­sa­bi­li­tat més vin­cu­lats al dia a dia de l'obra.

El jutge també va deci­dir man­te­nir la impu­tació de Cirera perquè entén que "no va pro­moure un con­trol eficaç de les empre­ses que apor­ta­ven tre­ba­lla­dors a l'obra". L'acci­dent va posar de mani­fest, entre altres coses, l'alt nivell de sub­con­trac­tació amb què es tre­ba­lla a les grans obres. En aquest cas, diver­ses de les vícti­mes mor­tals va resul­tar que eren tre­ba­lla­dors pakis­ta­ne­sos en situ­ació irre­gu­lar, con­trac­tats per una empresa -Bren­dom- amb seu en un locu­tori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.