Societat

Protecció Civil alerta sobre el risc d'allaus i de vent al Pirineu i a les terres de l'Ebre

La Generalitat recorda que les baixes temperatures del cap de setmana vindran seguides d'un nou temporal de neu i fred a partir de dilluns

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat aquest divendres al migdia la fase d’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per risc de vent i també pel risc d’allaus fort en alguns punts del Pirineu. La Generalitat manté activat el pla Neucat davant la previsió de noves nevades a cotes molt baixes de les comarques de Girona, tot i que remetran al Camp de Tarragona, i pel descens de les temperatures, abans d'un nou temporal que afectarà Catalunya la setmana que ve.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), és "molt probable" que es produeixin ratxes de vent superiors als 90 km/h a la tarda i nit a la comarca de l’Alt Empordà i "probable" el vent fort a les comarques de l’Alt Urgell, Alta Ribagorça, Baix Empordà, Berguedà, Cerdanya, Garrotxa, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès i Solsonès. També és Possible que les ventades afectin el Baix Camp, Baix Ebre, Montsià i Vall d’Aran.

Protecció Civil recomana extremar les mesures de precaució als ports, clubs nàutics i confraries de pescadors pel que fa als amarratges d’embarcacions i a la navegació en general, que es desaconsella si no és imprescindible. Pel que fa als municipis demana prendre mesures en relació al mobiliari urbà, enllumenat, motos i cotxes aparcats, grues, contenidors i arbrat, especialment prop de la costa. Recorda també que cal evitar deixar objectes no estàtics a terrasses i façanes i recollir tendals, tancar portes i finestres, així com baixar completament les persianes.

Durant la tarda de divendres i dissabte hi ha un "alt" risc d'allaus (el segon nivell més elevat de risc) al Ter-Freser, al Perafita-Puigpedrós, al vessant nord del Cadí Moixeró, a la Pallaresa, a la Ribagorçana-Vall Fosca i a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa. Dissabte aquest risc es pot estendre també a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa. Protecció Civil recorda la necessitat de consultar els butlletins de perill d’allaus, evitar fer esports de muntanya en aquestes condicions o, en cas de trobar-s'hi, mantenir-se en lloc segur (refugi) fins que baixi el grau de perill. En el cas de circular en cotxe per zones de muntanya, atendre les indicacions dels serveis corresponents, en cas de bloqueig per la neu, no sortir del vehicle i mantenir el motor engegat per mantenir l’escalfor, tot i vigilant que el tub d’escapament no quedi obturat.

Continuen tallades 12 carreteres
Segons el Servei Català de Trànsit (SCT), aquest divendres a la tarda hi havia unes 73 carreteres afectades per la neu, 12 de les quals estan tallades, 55 amb ús obligatori de cadenes, 9 tenen el pas restringit a camions i autobusos i 6 amb gel. Per demarcacions, hi ha 33 vies afectades a Tarragona, 11 a Barcelona, 7 a Girona i 20 a Lleida. D’altra banda, els Bombers de la Generalitat havien realitzat des de les 21.00 hores de dijous prop de 350 actuacions a causa del vent, la neu i la pluja.

El departament d’Educació ha informat que aquest matí han estat 75 els centres escolars tancats, la qual cosa ha afectat més de 7.000 alumnes. A més, 12.300 alumnes s’han quedat sense transport escolar. De cara a la tarda, s’hi han afegit 29 centres de les Terres de l’Ebre, que no han fet classes.

Finalment, segons Adif-Renfe, aquest migdia s’ha interromput la circulació ferroviària al tram Reus-Móra la Nova per la caiguda d’arbres i elements a la via.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.