Societat

Hereu reclama a Caamaño ordres d'allunyament per als lladregots

El ministre de Justícia accepta estudiar la petició de l'alcalde de Barcelona perquè impulsi  canvis en el Codi Penal per perseguir els furtadors reincidents

El ministre de Justícia, Francisco Caamaño, ha mostrat avui la seva disposició a modificar el Codi Penal per combatre la delinqüència menor amb alguna fórmula com vincular l'allunyament de certs llocs d'aquelles persones que cometen furts, sostraccions i faltes de manera habitual i reiterada.

Així ho ha expressat Caamaño en una conferència de premsa, després de mantenir una reunió de més d'una hora i mitja de durada amb l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, qui li ha demanat que modifiqui el Codi Penal per afrontar el fenomen de la pràctica organitzada i habitual dels furts.

Caamaño ha considerat la possibilitat d'introduir en la reforma del Codi Penal perquè qui cometi una falta de manera habitual sigui sancionat, a més de la multa, amb alguna mesura d'allunyament dels llocs on comet la falta, de manera que si torna a aparèixer per la zona, es produeix un trencament de condemna i això és ja un delicte, més greu que una falta de furt.

El titular espanyol de Justícia ha explicat que l'alcalde de Barcelona li ha plantejat la seva preocupació per la delinqüència menor, que, en ser habitual i reincident, es converteix en un problema.

Caamaño ha informat a Hereu que la reforma del Codi Penal, en tramitació al Congrés, preveu la nova figura dels grups criminals, que converteix en delicte l'activitat de grups d'un mínim de tres persones que cometen de manera reiterada faltes i accions menors. Tanmateix, actualment ja existeix un tipus penal per castigar la delinqüència organitzada i alguna vegada ja s'ha imputat a bandes de carteristes del metro de Barcelona, com ara en l'operació T-10 que els Mossos van fer a Barcelona el maig de 2007.

A més, el ministre ha comentat a Hereu l'entrada en vigor de la nova oficina judicial, com ara el servei comú d'execució, que permetrà identificar el perfil del petit delinqüent que té moltes causes obertes en jutjats diferents per poder executar-les conjuntament, de manera que l'efecte de la condemna sobre aquest tipus de delinqüents sigui molt més eficaç.

Caamaño ha dit que "ha pres nota" de la possibilitat d'introduir alguna modificació en el Codi Penal per als que converteixen la delinqüència menor en una cosa habitual "sense caure en el populisme, sinó des del rigor i amb instruments eficaços i operatius en el curt termini, sense grans transformacions de model, sinó buscant solucions directes i responsables per als ciutadans".

De la seva banda, l'alcalde de Barcelona ha indicat que, aprofitant la reforma del Codi Penal, el gran repte de les taules de coordinació policial i les juntes locals de seguretat a Barcelona és com afrontar la pràctica organitzada i habitual dels furts.

Hereu ha afegit que a Barcelona no es registren fenòmens delictius greus, però sí que hi ha furts de manera organitzada i habitual que "generen inseguretat, generalitzen la percepció d'inseguretat i atempten contra la convivència".

L'alcalde de Barcelona tem que es generi una sensació d'impunitat entre els lladres especialitzats en furts, que els cossos policials i les entitats associatives coneixen i saben qui són.

Hereu ha considerat "un gran avenç" la introducció en el Codi Penal del concepte de grup organitzat per a la comissió de furts i que també ho seria el mecanisme d'allunyament dels delinqüents d'aquelles zones on cometen furts o faltes de manera habitual.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.