Societat

Les ajudes de la dependència no són per a vells

Societat

La conselleria d'Acció Social i Ciutadania ha deixat una àvia de 101 anys, Dolors Soler, sense les ajudes de la llei de la dependència. La raó és que aquesta dona d'Artesa de Lleida (Segrià) presenta, segons l'avaluació, un grau de necessitat "moderat" –anomenat grau I–, les ajudes del qual no arribaran a la ciutadania fins al 2013 i, en concret, quan ella faci 105 anys.

Així és aquesta llei i així el seu calendari de desplegament progressiu. A tot l'Estat, les ajudes s'han atorgat en funció de l'autonomia del dependent i mai tenint en compte l'edat com a factor determinant, cosa que ha fet que la mort hagi arribat en molts casos abans que l'assistència. Els gran dependents van començar a percebre les prestacions econòmiques o de serveis –amb comptagotes– a partir del 2007, però la llei no acabarà de desplegar-se del tot fins al 2015.

Els dependents com Dolors Soler estan definits per l'administració com aquells que "necessiten ajuda per dur a terme les activitats bàsiques de la vida diària, almenys una vegada al dia o necessiten suport intermitent o limitat per a la seva autonomia personal". I aquests encara no toquen perquè no hi ha suficients diners.

Carme Capdevila, consellera d'Acció Social, ha admès en diverses ocasions que el finançament per a la llei, del qual s'encarrega el govern espanyol i la Generalitat, és molt minso. "Les estimacions es van fer sobre la base d'un pressupost del 2002 i una estimació de la població i avui dia no hi ha estimacions, sinó números reals i són molt superiors als comptats inicialment", va reconèixer a finals de l'any passat després de demanar més recursos a la ministra d'Educació, Política Social i Esports, Mercedes Cabrera.

No va ser un error
Quan es va fer pública la denúncia de Dolors Soler, la família va explicar que segons l'administració "hi havia hagut un error informàtic", però Acció Social ho va negar. "S'ha revisat l'expedient de Dolors Soler i el resultat és el correcte, hauria de demanar ajuda domiciliària al seu ajuntament", es va exculpar una portaveu.

Segons les dades de gener del ministeri d’Educació, Política Social i Esports, del total de 74.936 persones ateses a Catalunya, 36.351 reben un servei o una prestació.

Només si empitjoren
El cas de Dolors Soler no és, òbviament, únic. Un lector de l'AVUI.cat ha explicat el procés que ha seguit la seva mare, de 92 anys, per aconseguir la prestació. I ha estat un procés que ha passat per un empitjorament del seu estat, amb una estada a l'hospital de gairebé un mes. Ho relata Carles Martí.

La seva mare, Estefania Martí Guasch, viu a Castellvell del Camp (Baix Camp), al segon pis d'una casa de poble: és on ha viscut sempre i no en vol marxar. "Es troba en plenes facultats mentals i té una gran capacitat d'enteniment, però té una gran dependència de mobilitat, ja que pateix artrosi les cames i als braços i necessita que l'ajudin a vestir-se, fer les tasques de la casa o baixar i pujar les 42 escales que hi ha a casa seva per sortir al carrer", explicava Carles Martí l'abril passat.

En aquell moment, Estefania tenia l'ajut denegat. Tanmateix, al juliol un informe sanitari que explicava la seva estada a l'hospital per complicacions sorgides per una simple prova als budells va fer, probablement, que canviés la valoració. A l'octubre, se li va reconèixer un grau del nivell 2 de dependència i un ajut de 328,26 euros mensuals. Va començar a cobrar immediatament i va percebre també els endarreriments. Aquesta ha estat la via per poder rebre l'assistència que necessitava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.