Societat

Rurals i Mossos van recollir testimonis contradictoris

Medi Ambient afirma que els primers a arribar a l’incendi el van situar al pinar de Don Pedro, mentre que Interior assegura que totes les declaracions apuntaven al mas de Pixantó

El màxim responsable dels Agents Rurals, l’inspector en cap Antoni Mur, va defensar ahir –amb el suport del conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, i del secretari general del departament, Eduard Pallejà–, l’informe del cos que assenyala un llamp caigut al pinar de Don Pedro com a origen de l’incendi d’Horta de Sant Joan. “Quan coneguem els detalls de les investigacions dels Mossos d’Esquadra veurem en quin punt ens vam equivocar, si va ser així”, va dir Mur, que encara no invalida l’informe que van elaborar.

Segons va explicar Mur, una de les fonts d’informació amb què van treballar els Agents Rurals van ser els testimonis de les primeres persones que van arribar al foc. Així, va assegurar que d’aquestes sis declaracions, només una persona no va situar l’inici de l’incendi en el pinar de Don Pedro.

Fonts del departament d’Interior, en canvi, van explicar que totes les declaracions recollides pels Mossos a les persones que van arribar en un primer moment a l’incendi, van assenyalar el mas de Pixantó.

Una tercera, i polèmica, versió és l’aportada per algunes fonts dels bombers, segons la qual diverses persones que van treballar des del primer moment al lloc de l’incendi van declarar als Agents Rurals que l’origen del foc no podia ser l’arbre calcinat per un llamp al pinar de Don Pedro (tesi defensada per Medi Ambient). Concretament, aquestes persones es van referir al fet que es veia una columna de fum sobre les nou del vespre al mas de Pixantó, a uns 800 metres del pinar, i que és on els Mossos assenyalen ara el punt d’inici.

Obligats a mentir
De fet, segons aquestes fonts, el foc no va arribar al pinar de Don Pedro fins al matí de dimarts, dia en què les flames van acabar amb la vida de cinc bombers del Grup de Reforç d’Actuacions Forestals (GRAF), i moltes hores després de declarar-se l’incendi. No obstant, aquestes persones, segons asseguren les mateixes fonts, van ser pressionades per membres dels Agents Rurals perquè canviessin la seva declaració. Almenys, un d’ells no va acceptar fer-ho. Una acusació que el representant de Comissions Obreres (CCOO) als Agents Rurals, Guillem Cabrera, va rebutjar: “Jo no en tinc constància i a més em sembla impensable que un agent rural faci una cosa així”.

Tant l’inspector en cap dels Agents Rurals com el representant sindical, van negar haver donat per segura la hipòtesi del llamp després d’únicament quatre dies d’investigacions per pressions polítiques. Antoni Mur va assegurar que “a la zona de 200 metres determinada com a inici del foc no vam trobar vestigis d’activitat humana i en canvi sí a l’arbre afectat pel llamp”.

Per la seva part, Cabrera va explicar que “dos unitats diferents en dos dies diferents” van delimitar la mateixa àrea d’inici de l’incendi “sense saber què havia fet l’altra unitat”. També va demanar respecte pels Agents Rurals i precaució a l’hora de titllar d’erroni el seu informe.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.