Onna, el poble arrasat
L’Aquila és en aquest moments una ciutat fantasma. La carretera és plena de cotxes que marxen a la recerca d’un lloc segur per dormir i en direcció contrària només hi arriben vehicles d’emergències, de persones que venen a veure els seus familiars i periodistes. Passejar pels carrers dels afores de la ciutat, on els edificis nous no han estat afectats, és entrar en una atmosfera postapocalíptica.
Al centre, l’únic so que se sent pels carrers és el de l’helicòpter dels carrabiners, que vola molt baix controlant la zona. Els carrers son inhòspits, i la poca gent que aconsegueix entrar al barri vell camina ràpid i mirant les parets per assegurar-se que no cau res més. Si es creuen amb algú altre, se saluden dient “mi raccomando”, "ves amb compte".
La gran majoria d’edificis estan danyats: a la façana, amb la teulada enfonsada o amb el mur principal bombat i a punt de caure. La gent és molt pessimista. “Si ja marxava la gent del poble per culpa de la crisi, què farem ara!”, comenta un grupet de veïns. En les converses tothom s’explica què feia en el moment del terratrèmol, i la preocupació pels familiars és constant: si no en tenen notícies, temen el pitjor.
El bombers han començat a entrar a les cases a recuperar les pertinences dels qui hi vivien, que saben que no hi podran tornar, ja que la casa per força s’haurà d'enderrocar. Unes 17.000 persones que s’han quedat sense llar encara no saben on aniran a viure d’aquí a unes setmanes, quan passi tot.
En l'àrea més afectada pel terratrèmol, la Casa dels Estudiants, la tensió és constant. En surten ambulàncies tothora i la policia hi nega l’accés tant als autòctons com als periodistes, però es de suposar que encara es rescata gent de sota la runa. Durant el dia s’hi han viscut situacions "molt desagradables", explica un càmera alemany que porta tot el dia fent guàrdia.
I és que no és clar què passarà amb el poble, que té les seves principals fonts d’ingressos en el turisme i la universitat. El casc antic del poble està molt afectat i ha caigut part de la cúpula i del campanar de l’església, que data del segle XV, i la comunitat universitària ha estat la més afectada per la tragèdia.
Als afores d’Aquila, hi ha Onna, el poble més afectat pel terratrèmol. Allà han caigut el 80% dels edificis i han mort 40 persones, en un poble que en tenia poc més d'un centenar. El llogarret està envoltat d’ambulàncies, carrabiners, agents de protecció civil l’exercit i, sobretot, tendes de campanya. Tothom dorm fora de les cases. Hi ha veïns que la planten al jardí, d'altres utilitzen les que han muntat els serveis d’emergències i les que s’utilitzen com a hospitals mòbils.
De moment no plou, però hi ha la previsió que ho faci aquesta nit. Mentrestant, els italians fan una de les coses que te més interioritzades: pregar a la Madona pels seus. I cal destacar que en aquesta tragèdia són pocs els que han perdut la gentilesa.