Societat

Lloguer social amb comptagotes

Col·lectius

Amb cinc facul­tats i tres esco­les tècni­ques, la Uni­ver­si­tat Rovira i Vir­gili té matri­cu­lats a Tar­ra­gona ciu­tat uns 7.300 alum­nes, 5.400 dels quals són de fora del muni­cipi.

Bona part d'aquests estu­di­ants neces­si­ten un habi­tatge a la ciu­tat, però la gran majo­ria han de recórrer al mer­cat lliure, amb preus de llo­guer que ron­den els 800 euros men­su­als de mit­jana, perquè la borsa de llo­guer amb medi­ació de l'Ajun­ta­ment i la Gene­ra­li­tat, que fixa un preu màxim de 450 euros, només con­trola 22 pisos a tot Tar­ra­gona.

Aquesta ini­ci­a­tiva, que ja fa anys que fun­ci­ona amb èxit en altres ciu­tats, va arren­car el juny pas­sat a Tar­ra­gona i, tot i la crei­xent demanda d'habi­tatge social, de moment fun­ci­ona al ralentí.

La llista d'espera és de més de 170 per­so­nes per a tan sols una vin­tena d'habi­tat­ges dis­po­ni­bles, quan l'Ajun­ta­ment cal­cula que a la ciu­tat segueix havent-hi més de 8.000 habi­tat­ges buits. Tot i que els pro­pi­e­ta­ris reben garan­ties de cobra­ment i que l'habi­tatge els serà retor­nat sense des­per­fec­tes, a l'hora de la veri­tat, "pre­fe­rei­xen posar-los al mer­cat lliure, amb preus molt per sobre dels 450 euros", afirma Victòria Pelegrín (PSC), regi­dora i pre­si­denta del Ser­vei Muni­ci­pal d'Habi­tatge.

Preus a l'alça
La res­pon­sa­ble muni­ci­pal reco­neix que "no és la situ­ació idònia", i asse­gura que hi juga en con­tra el fet que el preu dels llo­guers a la ciu­tat està crei­xent tot i la crisi. Amb tot, demana paciència i lamenta que ante­ri­ors governs de CiU i PP "no es poses­sin les piles abans".

A la veïna Reus, on la borsa fun­ci­ona des de fa anys, l'Ajun­ta­ment con­trola uns 400 pisos. El llo­guer s'ha con­ver­tit en aquesta ciu­tat en una eina d'eman­ci­pació per als joves: el 80% dels pisos estan arren­dats a menors de 35 anys, amb una edat mit­jana de 26 anys.

Des d'Adigsa, empresa pública dedi­cada a la pro­moció d'habi­tatge, el cap ter­ri­to­rial a Tar­ra­gona, Jordi Navarro, con­vida l'Ajun­ta­ment a "millo­rar la comu­ni­cació" per donar a conèixer la borsa a la ciu­ta­da­nia. Tot i això, coin­ci­deix que "cal assen­tar el pro­ducte". Adigsa pre­veu que aquest any l'Ajun­ta­ment ges­ti­o­narà una cin­quan­tena de pisos en cessió. A tot Cata­lu­nya, hi ha 80 bor­ses públi­ques d'habi­tatge que ges­ti­o­nen 8.154 pisos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.