Societat

Successos

“Quasi crema el poble”

Diversos incendis intencionats cremen més de 2.400 hectàrees a la Safor i la Vall d'Albaida

Als pobles d'Agullent i Bocairent es desallotgen força veïns perquè el foc assetjava les cases

El govern valenciàmanté que els diversos incendis simultanis haurien estat provocats

Mitjanit del fatídic 6 de setembre. Dos nens esgoten els seus últims dies de vacances en una torre al bell mig de la serra d'Agullent (Vall d'Albaida) envoltada de pins. El vent de ponent bufa a més de 40 km per hora. “Mai havia vist uns núvols moure's a tanta velocitat”, observen estranyats. Una sirena d'un camió de bombers, però, posa en alerta els adults, “no són núvols, és fum” i a sota, entre la pineda tot és color vermell. El pànic s'imposa i confirmen que el foc és només a tres kilòmetres. Com desenes d'habitants de les cases de camp del terme d'Agullent, fugen o són evacuades al nucli urbà.

Allà, però, l'incendi, iniciat sobre les 22:30 hores a la localitat veïna d'Alfafara i estès pel terme d'Ontinyent fins a agafar de ple Agullent, amenaça també una part del poble, després d'haver arrasat gran part de la serralada de pins i alzines. El foc s'estén com la pólvora ajudat per un salvatge vent arremolinat. Els veïns del carrer del Miracle, molt proper a una pineda, fan ús de mànegues per mullar les seves cases per dins i per fora, però així i tot arriba l'hora del desallotjament, histèria, plors, preocupació. Tot seguit, el foc incontrolat i que il·lumina tota la població pren els arbres del convent de Justinianes del segle XVI, en ple centre històric, i d'aquí ho té fàcil per passar als habitatges. Jesús Pla, alcalde del municipi, pujat al camió de bombers indica el camí per on aplacar millor l'incendi. “Un mínim dubte de per on anar i se'ns crema tot el centre històric”, explicava. Pla, qui juntament amb altres regidors ja havia participat en les tasques de desallotjament, gosava posteriorment desafiar el foc per entrar a l'ermita del poble i treure la valuosa talla d'un crist del segle XVII, tot i que finalment, el foc no va afectar l'interior de l'ermita.

És el relat d'una nit i matinades eternes i angoixants a les comarques de la Safor i la Vall d'Albaida valencianes. L'incendi iniciat a Alfafara ha estat un dels pitjors i més ferotges dels últims anys segons el conseller d'Interior, Serafín Castellano. Un incendi amb diferents focus, Alfafara, Ontinyent, Agullent, Bocairent i Simat de la Valldigna, i que segons Castellano hi ha indicis que han estat provocats, “i molt ben planificats”. Fins ahir a la nit s'havien cremat un total de 2.400 hectàrees de bosc i les tasques d'extinció es concentraven a Ontinyent i Bocairent, on es van desallotjar centenars de veïns de les seves cases al nucli urbà. El vent, de més de 40 km per hora, i unes temperatures de més de 30 graus continuaven dificultant en extrem les tasques de control, ja que a l'hora de tancar aquesta edició els bombers no havien pogut aturar les flames. Els focs d'Agullent i de Simat de la Valldigna, en canvi, ahir es van estabilitzar i pràcticament controlar.

Els Bombers de la Generalitat col·laboren amb dos mitjans aeris en les tasques d'extinció d'un incendi forestal a València Dos helicòpters bombarders dels Bombers s'han desplaçat aquesta tarda a València per col·laborar en les tasques d'extinció de l'incendi d'Ontinyent. Està previst que els helicòpters, que tenen base al Garraf i a Cambrils, facin nit a València per continuar avui l'extinció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.