Societat

La gran apagada compleix un mes sense indicis de sancions

Avui es compleix un mes de la gran apagada del 23 de juliol sense que hi hagi cap indici de sancions per als responsables de l’incident que va deixar sense electricitat 300.000 famílies i empreses de Barcelona. Fecsa Endesa i Red Eléctrica de España (REE) continuen sense aclarir els motius i les responsabilitats de l’incident, mentre que el govern i la Comissió Nacional d’Energia mantenen obert el cas amb dos expedients informatius paral·lels.

Des de la compareixença al Parlament –fa 10 dies– dels presidents, Manuel Pizarro i Luis Atienza, les elèctriques mantenen les acusacions mútues i no han donat a conèixer cap dada nova que permeti entendre l’abast de l’avaria.

El grup de seguiment creat pel departament d’Economia i Finances (del qual depèn la direcció general d’Energia) tampoc ha fet publiques grans novetats sobre l’expedient informatiu obert el 24 de juliol. Després de la reunió d’ahir, el grup presidit pel conseller Antoni Castells es va limitar a enumerar els set aspectes tècnics que s’estan analitzant i va indicar que després de dues rondes informatives “no es descarta que es pugui requerir més informació a les companyies implicades”.

El departament d’Economia destaca també “la bona col·laboració que existeix amb la Comissió Nacional d’Energia” (dependent del govern central). Aquesta referència sembla referir-se al fet que aquesta comissió té previst estudiar avui mateix les dades de l’expedient informatiu obert a Endesa i REE com a conseqüència de l’apagada de Barcelona. Davant la possible interpretació d’una duplicitat d’actuacions, la nota oficial del departament d’Economia assegurava ahir que “la Generalitat de Catalunya és l’únic organisme autoritzat per aplicar sancions en casos com aquest”.

Punts foscos
Abans de decidir l’inici d’un expedient sancionador, el govern vol conèixer amb tot detall alguns dels punts foscos que podrien haver desencadenat la gran apagada. D’una banda, el Laboratori General d’Assaigs i Investigacions està estudiant el cable (d’Endesa) que va caure sobre la subestació de Collblanc (de REE) per determinar-ne l’estat de conservació.

De manera paral·lela s’estudien les proteccions de les subestacions de Collblanc, Maragall i Badalona (equips que permeten aïllar les subestacions en cas d’avaria) i dels sistemes que havien de protegir els cables d’alta tensió que uneixen les subestacions de Collblanc i Urgell. Per descomptat, també s’estudien a fons les causes de l’incendi a la subestació del passeig Maragall.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.