L'Estat intenta ara no deixar penjades les ONG catalanes
Col·lectius
Els grups de CiU i ERC al Congrés confien que els propers dies es resoldrà el contenciós obert per la ministra d’Educació, Política Social i Esport, Mercedes Cabrera, amb l’exclusió de les ONG que treballen en un únic territori de les subvencions per la recaptació del 0,7% de l’IRPF. Aquesta mesura discriminatòria afectava prop de 130 entitats catalanes que, segons l’ordre que preparava el ministeri, haurien quedat fora dels ajuts.
Ara, però, i després de les pressions de l’executiu i els grups catalans, sembla que el govern central està disposat a modificar l’esborrany inicial per, al cap i a la fi, tornar a l’antic esquema, que permetia que aquestes ONG, que només treballen a Catalunya, participessin en el repartiment de les ajudes públiques estatals presentant els seus projectes.
El cap de files d’ERC, Joan Ridao, i el portaveu de polítiques socials de CiU, Carles Campuzano, insistien ahir que el fet que el gruix d’entitats catalanes no es quedin sense subvenció aquest any no vol dir que no s’hagi de resoldre la qüestió de fons: la necessitat que es territorialitzi la gestió de l’IRPF. Així, els dos grups seguiran reivindicant a través de diferents iniciatives parlamentàries que la Generalitat gestioni com a mínim el 50% de la recaptació de l’IRPF per a finalitats socials.
La previsible reconsideració per part de Cabrera de tornar a l’esquema d’anys anteriors que permetia que les entitats territorials optin a les subvencions ha estat possible per les gestions que han dut a terme tant l’executiu de Montilla com els grups catalans de la cambra baixa. La consellera d’Acció Social, Carme Capdevila, fins i tot havia amenaçat de recórrer la decisió de la ministra davant el Tribunal Constitucional.
La setmana passada, Ridao va mantenir converses amb la ministra d’Educació, però també amb la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, i el portaveu del PSOE, José Antonio Alonso. El dirigent socialista va reunir-se tot seguit amb Cabrera i sembla que s’està buscant una fórmula per modificar l’ordre i encabir-hi d’aquesta manera les entitats territorials.
Ahir, però, Alonso, no va voler donar cap detall del que s’havia acordat a la trobada, i va apuntar que competeix a la ministra dictar l’ordre. Mentrestant, des de CiU també es van fer gestions davant l’executiu espanyol i el grup socialista per intentar reconduir una situació que havia provocat força malestar.
Fonts de la Generalitat insistien ahir en la necessitat de ser prudents, i no volien anar més enllà de reconèixer la voluntat del govern espanyol –diferents fonts confirmen que hi ha intervingut fins i tot el president, José Luis Rodríguez Zapatero– de reconsiderar l’exclusió de les entitats que actuen només en una comunitat. L’únic indici constatable és que l’ordre del canvi de bases per accedir a les subvencions ja s’hauria d’haver publicat.
També des de la Generalitat, tal com diuen els partits catalans, consideren que serà una solució puntual per no deixar penjades les entitats d’un dia per l’altre, però que caldrà trobar fórmules adequades per als pròxims anys.