Societat

El Papa hauria encobert un sacerdot nord-americà acusat d'abusar sexualment de dos-cents nens sords

Diversos bisbes nord-americans van demanar per carta a la cúpula eclesiàstica, incloent-hi Benet XVI, que expulsés el religiós, segons informa The New York Times

El diari The New York Times informa en l'edició d'aquest dijous que destacades autoritats del Vaticà, incloent-hi el papa Benet XVI -llavors encara cardenal- van fer els ulls grossos a les denúncies que van rebre sobre els suposats abusos sexuals que havia comès un sacerdot de Wisconsin, acusat de forçar almenys dos-cents nens sords.

Diversos bisbes nord-americans van demanar per carta a la cúpula eclesiàstica que expulsés el religiós, Lawrence C. Murphy. En comptes d'això, segons revelen els documents als quals ha tingut accés The New York Times, el Vaticà va fer tabula rasa i va traslladar el reverend a una altra diòcesi per protegir l'Església de l'escàndol.

Segons explica el diari nord-americà, el 1996 Joseph Ratzinger no va respondre a dues cartes enviades pel bisbe de Milwaukee on li explicava les seves sospites. Ratzinger va dirigir durant anys l'oficina de la Congregació de la Doctrina de la Fe, encarregada de decidir les expulsions i les canonitzacions.

Vuit mesos després que l'actual pontífex rebés les cartes, el seu segon, Tarcisio Bertone, ara secretari d'Estat del Vaticà, va ordenar als bisbes de Wisconsin engegar un judici canònic que podria haver desembocat en l'expulsió del sacerdot.

Bertone es va fer enrere després que l'acusat escrivís una carta personalment a Ratzinger dient-li que estava malalt i penedit. En comptes de jutjar-lo, finalment es van limitar a traslladar-lo a un altre bisbat. Els fets s'han conegut ara durant el judici que s'està fent contra l'arxidiòcesi de Milwaukee.

The New York Times ha obtingut els documents, que l'Església ha mantingut en secret durant anys, gràcies a Jeff Anderson i Mike Finnegan, els advocats de cinc homes que han presentat quatre demandes contra l'arxidiòcesi de Milwaukee.

Els documents inclouen cartes entre els bisbes i el Vaticà, les declaracions jurades de les víctimes, les notes manuscrites d'un expert en trastorns sexuals que es va entrevistar amb el pare Murphy i les actes d'una reunió sobre el cas al Vaticà.

El pare Murphy no només no va ser mai jutjat o sancionat per l'Església, sinó que el seu cas tampoc va prosperar als jutjats civils. La policia i els fiscals van ignorar els informes que van presentar les seves víctimes, segons revela el diari de Nova York.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.