Neix una campanya per apadrinar un ruc català en perill d'extinció
Societat
La granja Fuïves d'Olvan (Berguedà) ha posat en marxa una campanya d'apadrinament d'exemplars d'aquests animals de raça catalana en perill d'extinció. Amb el lema Un català n'apadrina un altre, aquesta granja proposa la possibilitat d'apadrinar 91 dels 150 exemplars que hi ha a la granja.
Segons Joan Gassó, responsable de la granja, la situació econòmica fa necessari demanar el suport de la societat per mantenir la granja, on fa prop de quaranta anys la família Gassó va iniciar una tasca de recuperació d'aquesta raça autòctona. Els apadrinaments es poden fer des de 100 fins a 500 euros anuals, uns recursos que es destinaran tant a l'alimentació com a l'atenció veterinària dels animals.
La Flor, el Trill, la Guapa, el Nap, l'Oreneta o el Traginer són alguns dels rucs que es poden apadrinar a través de tres fórmules. La individual, que costa 100 euros anuals a canvi d'un carnet i de poder visitar l'animal apadrinat. També hi ha la possibilitat de fer un apadrinament en grup, ja sigui una família, una empresa o una entitat. En aquest cas, el cost de l'apadrinament és de 300 euros anuals. La tercera fórmula és l'apadrinament exclusiu per a pollins que encara no tenen nom. Aquesta opció permet als padrins batejar l'animal i suposa una despesa anual de 500 euros.
Problemes econòmics
Segons Gassó, el cost d'alimentar i mantenir sans els rucs és molt elevat. Fins ara, explica, els beneficis que s'obtenien de la cria de vedells servien per fer front a les despeses de manteniment dels guarans. Ara aquests beneficis s'han reduït i la granja necessita un suport econòmic per continuar la preservació de la raça.
Fuïves és l'únic nucli zoològic de rucs de raça catalana. Es pot visitar i disposa d'un museu dedicat a aquesta raça.