Societat

Menys accidents però més morts

L’any passat van morir 40 persones en 9.760 accidents de trànsit

Barcelona va tancar l’any passat amb una reducció en el nombre d’accidents de trànsit, però amb un augment de les víctimes mortals, sobretot entre els motoristes i els vianants. Segons el balanç de l’Ajuntament, durant el 2009 es van produir a la via pública 9.760 sinistres –129 menys que l’any anterior–, que van provocar 11.703 ferits. D’aquests, 286 eren ferits greus. Pel que fa a xifra de morts, es va situar en 40, un 29% més que el 2008. La meitat eren conductors de motocicleta i setze vianants, la major part majors de 65 anys.

Reduir l’elevada accidentalitat entre els motoristes segueix sent una assignatura pendent del consistori barceloní. “Hi ha massa accidents de moto”, va reconèixer ahir el responsable municipal de Mobilitat, Francesc Narváez. Tanmateix, el regidor va atribuir l’elevada sinistralitat entre els motoristes –4.683 accidents– al fet que molts d’ells – el 38,23% del total– són conductors de cotxe que no s’han hagut d’examinar per conduir una moto. “Nosaltres vam valorar molt negativament la permissivitat del govern central i cada any les dades ens demostren que teníem raó. Els conductors amb permís B que agafen una moto són gent amb poca experiència que porta un vehicle molt potent”, va explicar. I com a exemple va destacar que 951 accidents de moto s’han produït contra obstacles fixos.

Pel que fa a les causes dels accidents durant la conducció, la major part es deuen a la falta d’atenció. En el cas de vianants atropellats, els principals motius d’accident són creuar per fora del pas de vianants i no respectar els semàfors. En aquest últim cas, els accidents han crescut un 15% respecte al 2008. S’ha de destacar també el cas de les bicicletes. Segons el consistori, l’any passat es van produir 513 accidents de bici, però només 130 casos tenen a veure amb usuaris del servei de Bicing.

El nombre de multes posades l’any passat –sense comptar les zones blaves– va ser de 592.559, segons les xifres provisionals, mentre que es van fer 141.175 controls d’alcoholèmia, dels quals 11.974 van resultar positius.
Sobre les zones de la ciutat amb més accidents, l’Ajuntament no va aportar dades més enllà de remarcar que s’han reduït a unes 50 que coincideixen amb vies amb molt trànsit. Segons l’últim informe del RACC, del novembre passat, el 35% dels accidents de moto es van produir en cruïlles de l’Eixample.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.