gastronomia
Tradició, a la Masia del Cadet
Fa 21 anys, la família Corominas-Vidal va obrir aquest restaurant i hotel als afores de l'Espluga de Francolí, a les Masies de Poblet, situades a no més d'un quilòmetre del famós Monestir de Poblet. Era l'any 1989 i es va aprofitar el marc d'una masia familiar antiga, que va ser degudament restaurada i habilitada per les funcions noves, respectant plenament la decoració i l'estil arquitectònic, però dotant-la de les infraestructures i serveis corresponents a la hostaleria actual per aconseguir un establiment confortable i modern. Aquest establiment familiar, al 2006 va fer el canvi generacional i, des de llavors, el fill, Joan Corominas, juntament amb la seva esposa, Cristina Barreira, es van posar al capdavant de la direcció del restaurant i del hotel. Ella s'encarrega dels fogons, ja que coneix molt bé l'ofici. La seva cuina és la tradicional catalana, seguint les receptes de tota la vida. És una cuina que valora molt els productes emprats i busca sempre els de màxima qualitat. Però la Cristina hi posa el seu toc personal, i actualitza i fa evolucionar els plats, d'acord amb els coneixements nous que va adquirint. Entre les especialitats de la casa, hi podem esmentar els cargols dolços i coents; l'amanida de boletes de formatge de cabra amb meló i síndria (de temporada); bacallà amb calçots; carxofes menudes saltades amb pernil i alls tendres; filet amb crema de nous; espatlla de cabrit a la brasa, jarret de vedella al forn amb poma flamejada; peus de porc amb llenegues; conill amb raïm; i, per postres, recomanen el codonyat preparat artesanalment, sense oblidar la coca de poma amb xocolata calenta, les canyes de crema amb xocolata calenta, les coques de vidre, el tiramisú o el pastís de mousse de maduixa, entre d'altres. També tenen un menú de 21,75 euros i, durant la temporada, també ofereixen la típica calçotada, per a grups reduïts. La masia pairal, que data del segle XV, té una bodega bonica, preparada per fer-hi els aperitius. A dins, hi guarden una trentena de referències de vins i caves, de diverses denominacions d'origen. El vi de la casa és l'Abadia de Poblet (DO Conca de Barberà). A les dependències superiors de la masia, hi ha dotze habitacions dobles. La categoria de l'hotel és de tres estrelles.