Societat

Cada aula té almenys dos alumnes amb trastorns d'aprenentatge

Uns 57.000 estudiants catalans pateixen trastorns genètics i neurològics que afecten el seu rendiment escolar

La dislèxia, el dèficit d'atenció i la hiperactivitat són els més comuns

Uns 57.000 alumnes catalans pateixen trastorns genètics i neurològics que dificulten l'aprenentatge. La dislèxia, que afecta entre un 5% i un 17% de la població infantil, i el Trastorn de Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDAH), que el pateixen entre un 8% i un 12% dels nens, són els més comuns.

Això vol dir que a cada aula d'educació primària i secundària hi ha almenys dos estudiants amb aquest tipus de dificultats.

Aquesta és la principal conclusió de l'informe L'aprenentatge en la infància i l'adolescència. Claus per evitar el fracàs escolar, elaborat per l'Observatori de Salut de la Infància i l'Adolescència i que s'ha presentat avui a l'hospital de Sant Joan de Déu.

La responsable de l'informe, Anna Sans, ha destacat durant la presentació que “l'entorn de l'escolar i el sistema educatiu són fonamentals per al desenvolupament del nen, però també ho és la seva condició genètica, que pot provocar que desenvolupi un d'aquests trastorns”. Sans ha assegurat que durant molt de temps aquesta variable “no s'ha tingut en compte i no s'han trobat respostes per al fracàs escolar d'alumnes que s'esforçaven molt i que no aconseguien bons resultats”.

Per aquesta raó, els autors de l'estudi demanen un protocol perquè aquests trastorns es puguin detectar a temps i proposen la flexibilització dels dissenys curriculars per adaptar-los a la diversitat dels alumnes, individualitzant l'educació dels nens que requereixen una atenció especial.

Sans ha assegurat que els nens amb aquest tipus de trastorns “tenen un alt risc de fracàs escolar malgrat el seu esforç i, com a conseqüència d'això, pateixen trastorns depressius i d'ansietat” i ha afegit que tot això comporta “que tirin la tovallola en arribar a la secundària”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.