Societat

Retorn al caos

La fluctuació en el subministrament elèctric provoca la paralització del servei de quatre línies de la xarxa de rodalies

Dos trens amb un total de 700 passatgers queden atrapats dues hores al túnel d'Arc de Triomf

A dos quarts de vuit del matí, la pàgina roda­lia.info va començar a treure fum. No para­ven d'arri­bar-hi twits dels usu­a­ris de roda­lies que començaven a detec­tar que alguna cosa no fun­ci­o­nava bé a la xarxa de trens. Abans que la pàgina web ofi­cial, els usu­a­ris, a través de la seva pròpia pàgina, ja anun­ci­a­ven el retorn a un caos que ja sem­blava obli­dat. La xarxa començava a fallar perquè l'ali­men­tació elèctrica fluc­tu­ava sense cap raó apa­rent.

Un quart d'hora més tard, l'atu­rada de dos trens al túnel previ a l'estació d'Arc de Tri­omf demos­trava que el 17 de setem­bre pas­sa­ria a la història com el del pri­mer caos des que la xarxa de roda­lies de Bar­ce­lona es va tras­pas­sar a la Gene­ra­li­tat, amb permís de la nevada del 8 de març. Una ava­ria elèctrica va dei­xar sense sub­mi­nis­tra­ment el tram entre les esta­ci­ons de Sant Andreu Are­nal i Arc de Tri­omf, impe­dint la cir­cu­lació de trens a les línies R1, R3, R4 i R7.

Sobrecàrrega

El pri­mer dels trens blo­que­jats havia sor­tit de Man­resa i es diri­gia cap a Vila­franca del Penedès quan va que­dar atu­rat entre les esta­ci­ons de Sant Andreu Are­nal i Arc de Tri­omf a les 8 i 42 minuts del matí. El com­boi trans­por­tava 350 per­so­nes. Un cop el tren va que­dar immo­bi­lit­zat, el maqui­nista va inten­tar rei­ni­ciar-lo seguint el pro­to­col esta­blert. Després de dos intents va aixe­car el pantògraf d'emergència dels trens. Quan el pantògraf estava a punt de tocar la catenària, es va pro­duir el que s'ano­mena arc vol­taic. En el moment del con­tacte, la catenària estava sobre­car­re­gada i va pro­vo­car la fusió de mate­ri­als amb el pantògraf. El resul­tat és que el tren es va que­dar engan­xat en aquell punt, sense pos­si­bi­li­tat de tor­nar a arren­car. De retop, també va que­dar afec­tat un segon com­boi. Un tren de la R1, que havia sor­tit del Clot-Aragó i també es diri­gia cap a Arc de Tri­omf amb 400 per­so­nes a dins.

El res­cat dels viat­gers

Immo­bi­lit­zats els dos trens, l'única manera de treure 750 pas­sat­gers dels túnels era fent el trans­bor­da­ment a un tren en paral·lel. En el pri­mer cas, el desa­llot­ja­ment del tren de Man­resa va ser sen­zill perquè es va poder fer recu­lar un tren des de Plaça Cata­lu­nya. L'ope­ració es va ini­ciar a dos quarts de deu i va cul­mi­nar amb el res­cat dels viat­gers tres quarts d'hora més tard.

Eva­cuar els viat­gers de la segona uni­tat va ser més difícil, ja que calia fer recu­lar dos trens que hi havia al seu dar­rere, un dels quals era un Talgo. A més a més, l'ope­ració va ser com­pli­cada perquè una desena dels viat­gers atra­pats van obrir les por­tes del com­boi i van tor­nar cami­nant a l'estació de Clot-Aragó. El res­cat dels viat­gers es va cul­mi­nar cinc minuts abans de les onze del matí, quan es va poder res­ta­blir el ser­vei pel túnel d'Arc de Tri­omf.

Però els afec­tats no van ser només els 750 pas­sat­gers atra­pats als túnels. Els cen­te­nars de viat­gers que cir­cu­la­ven en altres trens de les línies R1, R3, R4 i R7 també van patir les con­seqüències de l'ava­ria, amb retards que van oscil·lar entre els cin­quanta minuts i les dues hores. El volum de l'ava­ria, que va impe­dir cir­cu­lar en els dos sen­tits de la marxa al túnel d'Arc de Tri­omf, va fer impos­si­ble tro­bar un pla alter­na­tiu de trans­port mínima­ment efi­ci­ent. Tot i que es van des­viar alguns com­bois de les línies afec­ta­des pel túnel del car­rer Aragó, el cert és que la majo­ria de trens van haver de que­dar-se durant una bona estona a les dife­rents esta­ci­ons d'entrada a Bar­ce­lona. Només els viat­gers que entra­ven pel sud de la ciu­tat van poder evi­tar el caos bai­xant en esta­ci­ons com ara la de Cor­nellà i la de l'Hos­pi­ta­let, amb con­ne­xi­ons a la xarxa de metro de Bar­ce­lona.

Les cau­ses de l'ava­ria

Ahir a la tarda es con­ti­nu­ava inves­ti­gant les cau­ses de l'ava­ria. La hipòtesi prin­ci­pal apun­tava a una fallada de les subes­ta­ci­ons d'ali­men­tació elèctrica d'Adif. Es des­car­tava, en canvi, que tingués a veure amb la ins­tal·lació de la catenària rígida als túnels, ope­ració que es va fer fa menys d'un any.

La dimensió de l'ava­ria va pro­vo­car diver­ses reac­ci­ons polítiques. La pri­mera, la del mateix con­se­ller de Política Ter­ri­to­rial, Joa­quim Nadal, que va dema­nar perdó als afec­tats i es va mos­trar crític amb la “baixa infor­mació que van rebre els usu­a­ris dels trens que van que­dar dins dels túnels”. Nadal va insis­tir que s'inves­ti­ga­ran les cau­ses, es mirarà què ha fallat i què s'ha de millo­rar, però “sobre­tot cal que la gent que es quedi dins els túnels rebi infor­mació de manera ràpida”.

Per la seva banda, CiU va recla­mar la com­pa­rei­xença al Par­la­ment del secre­tari de Mobi­li­tat perquè acla­reixi tots “els dub­tes” que hi ha sobre la gestió de l'ava­ria. El dipu­tat Josep Rull va car­re­gar con­tra el fet que “un cop més hi hagi hagut falta d'infor­mació”.

LA XIFRA

4
línies de rodalies van tenir greus retards de fins a dues hores per l'avaria en el subministrament.

LA DATA

1.01.2010
és la data en què es va fer efectiu el traspàs de la gestió del servei de rodalies a la Generalitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.