Més de quatre-cents joves participen en el programa “Hi ha tardes”
En el cicle, organitzat pel Consell Comarcal de l'Alt Camp, s'han dut a terme 38 activitats, tres més que en l'edició de l'estiu passat
El projecte d'activitats en el lleure Hi ha tardes, organitzat pel Servei de Joventut del Consell Comarcal de l'Alt Camp i que va finalitzar el 3 de setembre amb el taller Retoca les teves fotos al centre cívic de Bràfim, ha ofert 38 tallers en 13 municipis de la comarca i més de 400 joves han participat en les activitats de manera gratuïta. Respecte l'any anterior, s'ha augmentat l'oferta de tallers ja que s'ha passat de 35 del 2009 als 38 d'aquest any.
“Un dels factors més valorats és la temàtica i diversitat dels tallers i l'originalitat del projecte”, segons fonts del consell comarcal. Així, els taller més demanats són els de cuina, tast de vins, salut i jocs malabars. Com a millores, els organitzadors plantegen ampliar els canals de difusió i participació amb la gent jove a l'hora de seleccionar els tallers de cada poble i de rebre noves demandes temàtiques per concentrar grups amb preferències més homogenis.
En aquest projecte han participat els 13 municipis que tenen pla local de joventut (de menys de 2.500 habitants) en conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal de l'Alt Camp, i el municipi d'Alcover. Formen part d'aquest conveni els municipis d'Aiguamúrcia, Bràfim, Cabra del Camp, Figuerola del Camp, la Masó, el Milà, Nulles, el Pla de Santa Maria, el Pont d'Armentera, Puigpelat, la Riba, Vilabella i Vila-rodona. Cal destacar el suport econòmic de la Secretaria de Joventut de la Generalitat de Catalunya a cada ajuntament per realitzar el projecte.
Les edats
Segons l'anàlisi dels registres efectuats cada nit, la mitjana d'edat dels usuaris del Bus.nit, una iniciativa del Servei de Joventut del Consell Comarcal de l'Alt Camp, és de 16,6 anys. Principalment, són joves que tenen dificultats per desplaçar-se degut a la seva minoria d'edat.Malgrat això, també existeix l'altre perfil de joves al voltant de la vintena que prefereixen no agafar el cotxe per desplaçar-se, tot i que aquest és minoritari. La taxa mitjana d'ocupació dels busos és del 13% amb un total de 125 places ocupades. Els pobles on s'ha agafat més el bus són la Riba, amb un 45% d'ocupació (respecte el total de places ocupades), Cabra amb (24%) , Puigpelat (13%), seguit del Pont d'Armentera (11%)
El servei estava destinat a gent de 14 a 30 anys. Pel que fa a les edats, es pot veure que les més freqüents han estat els 17 i els 15 anys. En total, un 7% de les places han estat ocupades per persones majors de 18 anys, mentre que la resta de places, un 93%, han estat ocupades per menors de 18 anys.
El divendres 13 d'agost va tenir lloc l'últim Bus.nit de la temporada de festes majors d'estiu. El darrer servei va portar la gent jove a la festa major del Pla de Santa Maria, amb l'actuació de l'orquestra Trafic i la Banda d'en Puig, una de les quatre festes escollides per votació on-line per tenir aquest transport públic nocturn.
El servei de Bus.nit ha funcionat per a un total de quatre festes majors: el 3 de juliol a la final del concurs de maquetes de l'Alt Camp de La Pua a Alcover, el 17 de juliol a la festa major de les Pobles, el 23 de juliol a la festa major del Pont d'Armentera i el 13 d'agost a la festa del Pla. Cada nit, hi havia dos rutes amb dos Bus.nit: la ruta Miramar (el Pont, Cabra, Figuerola, el Pla, el Milà, Alcover i la Riba) i la ruta Gaià (Aiguamúrcia, Vila-rodona, Bràfim, Puigpelat, Nulles). Aquests dotze municipis han estat els promotors del servei, a través de les regidories de joventut de cada ajuntament, amb la coordinació de l'àrea de joventut del Consell Comarcal de l'Alt Camp amb qui tenen un conveni de col·laboració per al desplegament de les polítiques de joventut. Alhora, han comptat amb el suport econòmic de la Secretaria de joventut de la Generalitat de Catalunya.
L'organització té previst realitzar una valoració del Bus.nit en la propera taula intermunicipal de regidors de joventut per tal de detectar els aspectes millorables i fer un balanç del servei.
Més de 250 infants de la comarca participen en el taller Fem un castell
Durant els mesos d'abril i maig s'ha portat a terme el taller Fem un castell? a les escoles de la comarca que ho han sol·licitat i un total de 250 infants hi han participat. El taller s'ha impartit a les escoles de Baltasar Segú, Cor de Maria, La Candela de Valls, Figuerola del Camp, Nulles, El Milà, la Masó, i Picamoixons. El pedagògic Fem un castell?, ha estat promogut pel Consell Comarcal de l'Alt Camp, la Coordinació Territorial de Joventut a Tarragona i Repsol YPF.
Fem un castell? és un programa de formació, recursos, eines i materials pensat com a eina de socialització i de suport per a l'educació en la cultura tradicional de Catalunya. S'adreça als centres educatius de primària i secundària i pretén connectar amb els infants tot transmetent formació, valors, cultura, sentiment, a més de promoure la dinamització cultural i la difusió dels castells; ja que afavoreix la implicació i la participació dels infants i joves en el món casteller. El material ha estat elaborat pel Camp d'Aprenentatge de la ciutat de Tarragona “L'experiència ha estat molt positiva i els nens i nenes han après tot jugant sobre el món casteller”, segons els organitzadors.