Marquès rescata la Girona menys visible per obrir Fires
reivindicació
El catedràtic de la UdG reclama una ciutat més crítica amb la xenofòbia i l'especulació, i més compromesa socialment
El pregoner defensa la pedagogia per fer una capital més justa i integradora
El catedràtic d'història de l'educació de la Universitat de Girona (UdG), Salomó Marquès, va obrir els onze dies de Fires amb un pregó en què va reivindicar la Girona menys visible als ulls de les estadístiques. Per això, després de recordar els eslògans més populars que han definit la ciutat, com el “Girona grisa i negra”, “Girona m'enamora” i, per acabar desmitificant, el “Girona rai!”, quan va recordar el 12% d'aturats. En aquest punt, Marquès va proposar un nou eslògan que fos “Girona més!”, perquè la ciutat assumís els compromisos de ser “més catalana i oberta al món, més compromesa socialment”, a més, de reivindicar una actitud més crítica amb els especuladors, amb el model de societat actual o amb les actituds xenòfobes.
La llegenda de les mosques de Sant Narcís va servir a Marquès per veure la conveniència que sortissin “per pessigar especuladors, a tots aquells que aprofitant-se de la crisi s'han blindat sous d'escàndol, a aquells que amb l'excusa de la crisi exploten als que no tenen feina; a aquells que en nom del pragmatisme han arraconat l'ètica”.
Referència als mestres
El catedràtic de l'educació va tenir un record per als mestres, professors i pedagogs quan va reivindicar la seva tasca i va expressar el convenciment que “l'educació és l'eina fonamental que una societat té per bastir un país més democràtic, més just, més cívic i més modern”. Les paraules de reconeixement als mestres van servir per arrencar un aplaudiment d'una plaça del Vi gairebé plena. Una referència al malaurat referent pel país, el filòleg Joan Solà, va arrencar el segon aplaudiment del públic assistent al pregó. Els records d'infància, des del cotó fluix de Sant Narcís, al fred i la tradició d'estrenar abric i sabates com rememora el cartell d'enguany, les atraccions de Fires o el Bisbe Jubany van passejar-se per un pregó que va durar poc més de deu minuts. Un clam per passar-ho bé durant les Fires va cloure el pregó.
Acrobàcies aèries
El grup PakiPaya també va arrencar aplaudiments amb el seu espectacle aeri, que servia per donar el tret definitiu de sortida a les Fires 2010. Un espontani va interrompre al mig de l'espectacle uns segons i va obligar la policia a intervenir. La cercavila i l'espectacle dels gegants de la Fal·lera Gironina van precedir el pregó.
La diada de Sant Narcís, curulla d'actes
El calendari ha volgut que la diada de Sant Narcís sigui aquest any el primer dia d'activitats, després del pregó inaugural d'ahir al vespre. La jornada del patró s'obre avui amb el 55è concurs de pesca infantil als rius Ter i Onyar. Un acte tradicional que donarà pas a partir de les 11 del matí a la missa de Sant Narcís a l'església de Sant Feliu, presidida pel Bisbe de Girona, Francesc Pardo. A quarts de dotze, la colla gegantera Fal·lera Girona, que està d'aniversari ja que els gegants Carlemany i Anna Gironella celebren el seu 25è aniversari des del disseny que en va fer Carles Vivó. El circ també tindrà presència al carrer avui amb l'espectacle Shake Shake Shake de la companyia PakiPaya. L'espectacle es farà al jardí de la Infància a partir d'un quart d'una. Des del migdia, l'associació de Girona Bons Fogons celebrarà la segona edició dels vermuts de Fires, on els ciutadans podran degustar un vermut si passen per la Rambla a tocar del pont de Pedra. El teatre de Sant Narcís s'estrena com a referent d'espectacles infantils de Fires amb l'obra Univers, a les de la tarda. Un altre dels plats forts esperats de la diada de Sant Narcís són les havaneres a l'espectacular marc de les escales de la Catedral, a partir de les set de la tarda amb el grup Terra Endins. L'Orella Activa organitza la seva cercavila amb Soundsystem a partir de les nou del vespre.