Escapades

Grans paratges per al turisme familiar

Cultura i natura són els eixos principals que conformen l'oferta turística de l'Arièja, a Occitània

Passar uns quants dies voltant pels gairebé 5.000 quilòmetres quadrats del departament francès de l'Arièja (Ariège en francès), dins la regió Migdia-Pirineus, és immergir-se en un recorregut per la història. Des de les pintures prehistòriques, de 13.000 anys d'antiguitat, de la gruta de Nhaus passant pels mil anys del castell de Foix, i continuant per la història més recent dels artesans de les Forges de Pyrène. Arribar a l'Arièja és endinsar-se en valls verdes i muntanyes espigades, en racons sorprenents, com la gruta de Mas d'Azil (amb un arc de 65 metres d'altura i refugi, l'entorn, per a l'ésser humà des del Paleolític superior). L'Arièja orienta la seva oferta turística sobretot cap al turisme familiar, oferint als visitants tranquil·litat, cultura, gastronomia i la possibilitat de practicar tota mena d'esports d'aventura. La postal més característica del departament és, probablement, la ciutat de Foix, amb el seu castell dalt del turó. Les tres torres de Foix han estat al llarg de la història la seu del poder dels comtes de Foix, després caserna militar, posteriorment presó i en l'actualitat és un atractiu turístic d'una bellesa plàstica singular.

Qui vagi a l'Arièja no ha de deixar de visitar la gruta de Nhaus (Niaux en francès). Per arribar a les pintures, molt ben conservades i d'un marcat interès, tant antropològic com artístic, cal endinsar-se gairebé un quilòmetre per l'interior de la cova. La caminada val la pena, i pensar que s'està contemplant unes obres creades fa 13.000 anys fa posar la pell de gallina. El recorregut pel paleolític superior el completa el Parc de la Prehistòria. Es tracta d'un gran parc temàtic on, d'una manera molt gràfica i participativa, el visitant pot veure i imaginar com vivia l'home primitiu. Es pot entrar dins les cabanes fetes de pells, practicar el tir de llança amb propulsor, deixar que els nens participin en tallers perquè aprenguin com es feien les pintures rupestres, endinsar-se en els sons del bosc, o fer un recorregut per l'art parietal en el museu del parc (una visita lleugera, lúdica i molt pedagògica). És interessant visitar les Forges de Pyrène, a Montgalhard, on es pot descobrir el treball de forja característic de l'Arièja, a més de veure infinitat d'eines i instruments, molts actualment en desús, fabricats pels forjadors. No s'ha de deixar d'anar també a Sent Líser. El claustre romànic de la catedral vella i el pantocràtor que presideix l'església són d'una bellesa excepcional. També hi trobarem un hospital del segle XVIII, amb la seva farmàcia i estris quirúrgics. O qui ho prefereixi pot gastar energies fent ràfting, senderisme (per exemple, pel camí de Sant Jaume que creua l'Arièja), esquí, escalada, espeleologia, salt de barrancs, paracaigudisme, o simplement, banyar els peus en la piscina d'aigües termals d'Acs-dels-Tèrmes. Qui busqui recursos turístics lúdics, culturals o esportius, els grans paratges de l'Arièja el satisfaran.

FITXA DE LA RUTA

Des de Barcelona. A Foix, 240 quilòmetres, per Berga, en direcció a Andorra pel túnel del Cadí, i llavors a Foix pel túnel de Pimorent.
Des de Girona. 425 quilòmetres per l'AP7 i A9 (Catalunya del Nord) fins a Narbona, per l'A61 en direcció a Tolosa i al sud per l'N20 fins a arribar a Foix.
Cova de Nhaus. Reserves al telèfon 05 61 05 10 10. Preu: 9,40 € adults, 7 € de 13 a 18 anys i 5,70 € de 5 a 12 anys. Tarifa familiar: 27 €.
Parc de la Prehistòria. A Tarascon d'Arièja. Preu: 9,70 € adults, 7,20 € de 13 a 18 anys i 5,90 € de 5 a 12 anys. Tarifa familiar: 28 €.
Castell de Foix. Preu: 4,50 € adults,3,30 € de 13 a 18 anys i 2,40 € de 5 a 12 anys. Tarifa familiar: 13,20 €.
Forges de Pyrène. A Montgalhard. Preu: 8 € adults, 6 € de 13 a 18 anys i 4,50 € de 5 a 12 anys. Tarifa familiar: 23,60 €.
www.ariegepyrenees.com

Gastronomia

La gastronomia de l'Arièja és variada i de productes d'alta qualitat. Destaquen l'ànec (producte bàsic de la cuina de l'Arièja), el formatge i la xarcuteria. Sopar costa de mitjana entre 25 i 30 euros, i dinar, de 18 a 25 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.