Societat

l'entrevista

“Catalunya té un bon nivell en culturisme”

Dins del món del culturisme, què significa guanyar aquest concurs, que tinc entès que és molt important?

Home, sí que és important. El significat és més la satisfacció pel sacrifici que suposa, els anys de treball, poder arribar a aquest punt i guanyar un Miss Univers d'aquest nivell, que ja van guanyar Arnold Schwarzenegger, l'Ogorodnikov i altra gent mítica d'aquest món. El més conegut, el que ha expandit el culturisme per tot el món és Schwarzenegger.

Quants mesos de preparació específica ha fet per al campionat?

Fa quinze anys que m'entreno, i és a mesura dels anys que vas aconseguint un nivell muscular. Per al campionat he estat uns quatre mesos a dieta estricta, a part dels entrenaments diaris, per rebaixar els greixos perquè es noti la musculatura.

En què consisteix la dieta estricta?

Una dieta baixa en calories. Menges més arròs, pollastre, peix, clares d'ou... I són quantitats pesades. Menges més vegades al dia, cada tres hores has de menjar.

Què es valora en un campionat així?

Es valora la muscularitat, la línia, la posa a dalt, el saber estar... una mica tot.

És un món bastant desconegut per al gran públic. S'ha trobat incomprensió?

Entre la gent que conec, no, perquè ja l'hi introdueixes una mica. Entre la gent que no coneixes, vulguis o no, sempre et miren com que no ho acaben d'entendre.

A més, hi ha molts tòpics sobre aquest món. Què els diria als que opinen que són esclaus del gimnàs?

Igual que una persona treballa en un despatx, també són esclaus de la seva feina. És la meva feina, és la meva imatge, és al que ens dediquem el meu home i jo. Em passo el dia aquí, al gimnàs, perquè és el meu negoci, però de totes les hores que estic aquí m'entreno només una hora al dia.

S'ha presentat tres cops al campionat i pel mig ha tingut una filla.

Sí, no hi ha problema. Vaig tenir un embaràs molt bo: només vaig pujar sis quilos i vaig seguir entrenant-me, menys, un entrenament més suau, però fins l'últim dia.

Molts dirien que el múscul és poc femení.

Sí, però em veus? Vestida no es nota.

Ja, però la idea d'un cos bell és diferent.

Sí, és clar, la idea típica que té la gent del cos d'una dona és un cos estilitzat. Nosaltres hem de mostrar en els campionats el que fem. Després torno a menjar normal, creo una capa lleugera sobre el cos i no es nota la musculatura. He treballat també de model. És un cos amb unes línies que no són normals en una dona.

Hi ha bon nivell català?

Crec que sí, perquè les que han aconseguit guanyar Miss Univers han estat catalanes. El 1995, la Susanna Palma, i ara, jo. A més, les dues comunitats més avançades en fitness i culturisme són l'extremenya i la catalana, que són les que han aconseguit que es declari esport.

Hi ha molta gent que s'hi dedica?

Hi ha moltíssima gent, però no tothom arriba al nivell de competició.

Més homes que dones, suposo.

Sí, això sí. El nivell masculí és més alt. Ara de femení ja no n'hi ha tant. Fa uns anys n'hi havia més.

Continuarà? Quin és el proper objectiu?

Sí, continuaré, a part que perquè m'agrada, per mantenir-me una mica. Ara volem anar als Estats Units.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.