Societat

La jutgessa del foc d'Horta imputa homicidi a Delta 0

Carles Font, màxim responsable de l'operació, serà interrogat el 17 de desembre com a imputat per l'atrapament mortal del GRAF Lleida

També se li atribueix un delicte de lesions

La jutgessa de Gandesa que investiga l'incendi mortal d'Horta de Sant Joan de l'estiu del 2009 va comunicar ahir la primera imputació per aquest accident que va costar la vida a cinc bombers de la unitat del GRAF de Lleida i ferides greus a un altre. Es tracta, com ja apuntaven totes les travesses, de l'inspector dels bombers Carles Font, conegut pel seu distintiu en l'operació, Delta 0, i que el dia de l'accident era el màxim comandament del dispositiu desplegat a Horta. Els càrrecs que li imputa la jutgessa no són menors: cinc delictes d'homicidi imprudent, un delicte de lesions per imprudència greu i un delicte de danys per imprudència greu. L'homicidi per imprudència greu està castigat amb una pena que va d'un a quatre anys de presó. Font ha estat citat a declarar al jutjat de Gandesa el pròxim 17 de desembre, assistit per un advocat.

La jutgessa s'havia reservat l'interrogatori de Delta 0 per al final de la primera roda de testimonis precisament per decidir si el citava en qualitat d'imputat o no. Fins avui han desfilat pel jutjat de Gandesa una seixantena de testimonis, la gran majoria bombers i comandaments que estaven desplegats el dia de l'incendi a Horta. En les declaracions, alguns d'aquests testimonis van revelar que hi havia hagut disfuncions operatives i moments de descoordinació. Totes aquestes disfuncions apuntaven Delta 0 i per això la jutgessa, Laura María Martínez Salom, va decidir reservar-lo pel darrer. Totes les acusacions directes o indirectes contra Carles Font han estat determinants perquè la jutgessa decidís citar-lo com a imputat. El darrer a declarar va ser el cap dels bombers voluntaris d'Horta de Sant Joan.

Alguns d'aquests testimonis van apuntar que el cap de guàrdia havia abandonat les seves funcions i no havia donat les ordres oportunes en els moments adequats. El mateix Carles Font va admetre a la comissió d'investigació del Parlament que va deixar el centre de comandament avançat per anar a evacuar algunes masies quan el front del foc va revifar i va començar a avançar a gran velocitat cap al nucli d'Horta de Sant Joan. Altres testimonis van criticar el cap de guàrdia per no haver pres decisions quan les coses es van començar a complicar i per no haver mobilitzat més mitjans aeris o per no haver ordenat l'evacuació dels equips terrestres que treballaven a la zona més crítica.

A partir de la citació de Carles Font com a imputat, el cas entra en una segona fase en què les imputacions es podrien estendre a altres comandaments del cos de bombers i fins i tot al nivell de càrrecs tècnics i polítics de la conselleria d'Interior.

Precisament ahir, el departament que encara dirigeix Joan Saura va emetre una nota informativa en què respecta la decisió de la jutgessa d'imputar Delta 0 i reitera la plena disposició de continuar col·laborant amb la justícia per delimitar les possibles responsabilitats penals del foc, que Interior recorda que va ser provocat per dos joves que actualment també estan imputats en el cas.

1 a 4
anys de presó és la pena amb què està castigat l'homicidi per imprudència greu per omissió


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.