Societat

Patrimoni de sabors

Amb Cultures Trobades, Slow Food ha localitzat 470 varietats de conreus que eren tradicionals i autòctons de la Noguera i l'horta de Lleida fins fa mig segle

Recuperar-ne les plantacions i promocionar-ne el consum

“Enriqueixen la gamma de sabors i aturen la pèrdua de biodiversitat”

Amb el pri­mer camp d'ordi i blat, els humans del Neolític van encen­dre l'espurna de la selecció i adap­tació de dife­rents plan­tes sil­ves­tres a les exigències de con­reu i ali­mentàries de cada zona. Una tasca que van con­ti­nuar gene­ra­ci­ons de page­sos, here­tant-ne lla­vors i conei­xe­ments com la traça per empel­tar i crear noves vari­e­tats vege­tals. L'agri­cul­tura indus­trial a la segona mei­tat del segle XX ha fet des­a­parèixer, arreu del món, el 75% de les vari­e­tats autòcto­nes. Les han can­vi­a­des per altres de més pro­duc­ti­ves, tot redu- int-ne la diver­si­tat per fer-ne més ren­di­ble el trans­port i la comer­ci­a­lit­zació.

Ara, quan anem a la frui­te­ria ens hem de con­for­mar de triar entre tres o qua­tre tipus de tomàquets. Fins fa poques dècades i sols a la Noguera, se'n con­re­a­ven 70, de dife­rents. Pomes de ciri ver­mell, nor­manda, verda don­ze­lla; peres flor d'hivern, batall de cam­pana; car­bas­ses d'aigua i del cel; bit­xos del pero­net; bròquil llu­cat, tomàquet rosa d'Albesa, blat roig del país... i així, una llista de 50 vari­e­tats de ceps, 25 d'oli­ve­res, 100 de cere­als, 150 d'hor­ta­lis­ses i 145 de fruita dolça, tro­ba­des sobre­tot a la Noguera i l'horta del Segre. Aquesta riquesa és una de les majors sor­pre­ses del pro­jecte de recu­pe­ració de vari­e­tats tra­di­ci­o­nals Cul­tu­res Tro­ba­des, de Slow Food Ter­res de Lleida, amb el suport de la con­se­lle­ria d'Agri­cul­tura, la Dipu­tació, La Caixa i el con­sell de la Noguera.

Gerard Bata­lla i Artur Bòria són els res­pon­sa­bles d'anar aple­gant-ne les lla­vors i el saber per cul­ti­var-les, a través d'entre­vis­tes amb page­sos i reco­pi­lant infor­mació dis­persa. “Fa dos anys, vam començar per emergència. El pagès ja no és el selec­tor i sols els vells guar­den lla­vors. Els seus fills les com­pren a la indústria i vèiem que era un tre­sor que es per­dia any rere any”, diuen Bòria i Bata­lla. Slow Food planta les lla­vors que els han cedit els page­sos en un hort expe­ri­men­tal cedit per l'Escola de Capa­ci­tació Agrària de Vall­fo­gona de Bala­guer. Si fruc­ti­fi­quen, orga­nit­zen tas­tos a res­tau­ra­dors i les pro­mo­ci­o­nen entre els page­sos –“la seva super­vivència va lli­gada a l'ús real”– i con­su­mi­dors interes­sats. També han ela­bo­rat oli de sar­rut per ven­dre'n, i vi de vari­e­tats autòcto­nes.

La super­vivència de les vari­e­tats tra­di­ci­o­nals és una qüestió de roman­ti­cisme. Són “un patri­moni que iden­ti­fica un ter­ri­tori, una manera de viure i cul­ti­var i una gas­tro­no­mia. És tant cul­tura com una església romànica”. Alguns cen­tres d'inves­ti­gació i empre­ses ja s'han interes­sat per les tro­ba­lles, però són con­tra­ris a cedir-les-hi. “Aquest mate­rial genètic no ens per­tany. Si algú n'hagués de treure bene­fici serien els page­sos que les han con­ser­va­des. Volem que es gua­nyin la vida i pro­du­ei­xin ali­ments de qua­li­tat i sans”.

La Fira d'Ali­men­tació i Salut, orga­nit­zada per Slow Food aquest cap de set­mana a Fira de Lleida, per­met tas­tar i com­prar algu­nes d'aques­tes vari­e­tats. L'oferta de 125 estands es com­pleta amb tallers i xer­ra­des.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.