la contra

Les fosses del Pla de l'Estany

Un llibre de Jordi Galofré i Miquel Rostollet se centra en els morts de la Guerra Civil no identificats

El san­tu­ari del Collell és un exem­ple para­digmàtic que han esco­llit l'his­to­ri­a­dor Jordi Galofré i l'expert en temes d'història comar­cal Miquel Ros­to­llet per dei­xar palès en un lli­bre i en una ruta guiada que la Guerra Civil espa­nyola va cau­sar molt de dolor als dos bàndols. «És un lli­bre i una ruta de les vícti­mes dels dos bàndols», diu el pri­mer, que recorda que a prop del Collell hi ha dues fos­ses de morts del con­flicte bèl·lic, una de 48 com­ba­tents del bàndol de Franco i una altra amb quinze del bàndol repu­blicà.

Galofré i Ros­to­llet són els autors del lli­bret de 28 pla­nes Les fos­ses comu­nes al Pla de l'Estany (1936-1939), que han publi­cat amb el suport econòmic dels ajun­ta­ments de Banyo­les i Sant Miquel de Camp­ma­jor i el Con­sell Comar­cal del Pla de l'Estany. En aquest tre­ball, que han rea­lit­zat aga­fant el fil de la tesi de Que­ralt Solé sobre les fos­ses comu­nes, hi dei­xen palès que, tot i que al Pla de l'Estany no hi va haver front, va ser una zona impor­tant quant al nom­bre de morts que s'hi van pro­duir, sobre­tot en la reti­rada.

El lli­bre s'estruc­tura a través de la infor­mació reco­pi­lada de sis tipus de fos­ses. Es tracta de les del 36, sobre­tot de reli­gi­o­sos i de gent de dreta, la majo­ria iden­ti­fi­cats i enter­rats; d'una de les del Collell, amb 48 cadàvers del bàndol naci­o­nal; les de l'hos­pi­tal mili­tar habi­li­tat al mones­tir de Banyo­les, amb més d'un cen­te­nar de sol­dats; les del cemen­tiri banyolí; l'altra del Collell amb els morts repu­bli­cans de la reti­rada i les dels afu­se­llats al cemen­tiri de Girona. El lli­bre es va pre­sen­tar ahir, jun­ta­ment amb les tres rutes guia­des que es duran a terme tres diu­men­ges de maig, a par­tir del vinent, en tres d'aques­tes fos­ses. Són ober­tes a tot­hom i només cal pre­sen­tar-se a les deu del matí de cadas­cun d'aquests diu­men­ges al mones­tir de Banyo­les. La pri­mera de les visi­tes es farà on hi havia l'hos­pi­tal mili­tar, que va aco­llir sobre­tot com­ba­tents del bàndol repu­blicà de la bata­lla de l'Ebre. La segona, al cemen­tiri de Banyo­les, on no hi ha cap com­ba­tent enter­rat, ja que la majo­ria de les des­pu­lles dels morts o bé se les van endur els fami­li­ars o bé són enter­ra­des al nínxol de la Casa Missió. I la ter­cera es farà a Sant Miquel de Camp­ma­jor, al cos­tat del san­tu­ari de Santa Maria del Collell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.