Societat

La contra

La Garoinada de Palafrugell

Amb vint anys és la campanya gastronòmica més antiga de la demarcació, però que manté una bona salut en conservar la seva essència, la desestacionalització

La Garoi­nada de Pala­fru­gell, que és la mare de totes les cam­pa­nyes gas­tronòmiques que es cui­nen i des­cui­nen a la demar­cació de Girona, arriba a la vin­tena edició amb un bon estat de salut. El motiu no és altre, com defensa l'alcalde, Sergi Sabrià, de saber man­te­nir, tot i els can­vis i les nove­tats, la seva idea ori­gi­nal, és a dir, ser­vir d'ele­ment deses­ta­ci­o­na­lit­za­dor de la tem­po­rada esti­val. La cam­pa­nya culinària fun­ci­ona tan bé que fins i tot alguns esta­bli­ments han can­viat les dates de tan­ca­ment per poder par­ti­ci­par en la cam­pa­nya, que comença avui i es farà fins al 13 de març.

En aquesta edició els esta­bli­ments par­ti­ci­pants són els res­tau­rants La Casona, La Xicra, Pa i Raïm, i Xadó, l'hos­tal La Lla­gosta i els hotels El Far, Lla­franch, Tama­riu i Lle­vant. Els menús oscil·len entre els 40 i 45 euros. Com cada any, els esta­bli­ments ofe­rei­xen com a pri­mer plat una degus­tació de garoi­nes, per després can­viar el segon plat i les postres per evi­tar que sigui repe­ti­tiu cada any. Així, enguany, el segon plat és fideus a la cas­sola, en què cada esta­bli­ment el fa al seu estil, i de postres, recuit. La vari­e­tat del segon plat i les postres ajuda, al mateix temps, a pro­moure la cuina tra­di­ci­o­nal.

Mal­grat això, els esta­bli­ments par­ti­ci­pants res­ten oberts a ofe­rir totes les vari­ants pos­si­bles per satis­fer el gust dels con­su­mi­dors. Com també res­ten oberts els paquets de cap de set­mana, en què, per un preu de 110 euros, es pot gau­dir d'una nit d'hotel de 3 o 4 estre­lles amb esmor­zar, un menú de la Garoi­nada, una excursió en vai­xell amb ape­ri­tiu a bord, entrada gratuïta a totes les ins­tal·laci­ons cul­tu­rals del muni­cipi i un regal exclu­siu. Enguany, en res­tar tan­cat el Museu del Suro, l'alter­na­tiva és l'accés a dalt la torre de l'aigua de Can Mario.

La cam­pa­nya, a més, vet­lla per la qua­li­tat i la sos­te­ni­bi­li­tat. Tot i això, els res­tau­ra­dors es veuen obli­gats a donar compte de les garoi­nes que ser­vei­xen als ins­pec­tors, cosa que no passa els caps de set­mana, quan obren altres locals, ja que els con­tro­la­dors no tre­ba­llen, com li va dir un al xef pala­fru­ge­llenc Kim Far­ra­rons.

La Garoi­nada, al mateix temps, és el tret de sor­tida de la resta de cam­pa­nyes gas­tronòmiques que es fan a la comarca del Baix Empordà. Aques­tes són a part de la Garoi­nada: el Menú de l'Olla de Peix, el Menú de la Gamba i el Menú de l'Esca­marlà, a Palamós i Calonge; la Cuina de l'Arròs, a Pals; les Recep­tes de l'Àvia, a la Bis­bal d'Empordà; la Cuina de l'Horta i la Cuina de 'Avi­ram, a Pera­ta­llada (Fora­llac); el Peix de Roca, a Begur; el Peix Blau Ganxó, a Sant Feliu de Guíxols; Tas­tets de Mar: la Clova i la Poma a la Cuina, a Tor­ro­e­lla de Montgrí, i la Cuina del Bolet, a Santa Cris­tina d'Aro. I Pala­fru­gell, també clou les mos­tres amb la cam­pa­nya del Niu, un plat típic taper.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.