Societat

anàlisi

El fracàs de Joseph Ratzinger

Molt s'ha par­lat de la visita del cap d'estat del Vaticà a Bar­ce­lona. Però què hi va venir a fer? Inten­ta­rem donar res­posta a aquesta pre­gunta. Anem a veure qua­tre dades sobre la situ­ació de l'Església catòlica a Cata­lu­nya. Pre­gun­tats els ciu­ta­dans si la religió es impor­tant en la seva vida, un 87% de polo­ne­sos diuen que sí; seguei­xen els ita­li­ans amb un 78%; els irlan­de­sos amb un 62%; els angle­sos amb un 45% i els fran­ce­sos amb un 38%. A quin lloc cre­ieu que cal situar Cata­lu­nya? En el dar­rer amb un 33%! A més, pre­gun­tats els cata­lans si es con­si­de­ren una per­sona reli­gi­osa, diuen que sí un 75% de les per­so­nes nas­cu­des abans del 1935. En canvi, un 74% dels nas­cuts entre el 1976 i el 1982 es con­si­de­ren no reli­gi­o­sos o ateus. No deu arri­bar ni al 15% la gent que viu en pare­lla i s'ha casat pel ritual catòlic, si ate­nem al fet que mol­tes pare­lles no es casen per cap ritual. Els cata­lans que posen la cre­ueta a la decla­ració de la renda són només 13 de cada 100.

Heus ací doncs la causa d'aquest viatge. Sem­bla que el papa és cons­ci­ent que Cata­lu­nya és un dels països més des­cre­guts del mon. I què va venir-hi a fer? Sem­bla­ria lògic pen­sar que el papa va venir a Cata­lu­nya per inten­tar acon­se­guir una millor posició de l'Església en la soci­e­tat cata­lana. Ho ha acon­se­guit? Ho dubto, aquí van les raons. Al lli­bre Canet, Enric; Puig, Jordi; Vila­seca, Pere. Escola, religió i poder. El tren­ca­clos­ques que no encaixa. Viena Edi­ci­ons, 2008, tro­bem dues idees expres­sa­des per cone­guts trotskis­tes inter­na­ci­o­nals, el pri­mer, Antoni Bas­sas: “Si [...] afe­gim l'assi­mi­lació de l'Església amb un bàndol polític, tot ple­gat ha donat lloc a una soci­e­tat cas­trada espi­ri­tu­al­ment, incapaç de dia­lo­gar amb la seva pròpia trans­cendència, i que ha transmès indi­ferència, si no oberta hos­ti­li­tat reli­gi­osa, a la gene­ració següent. Passa a algun altre lloc d'Europa?”. El segon l'encara més perillós extre­mista, que ens deixà fa poc, Cassià M. Just: la jerar­quia no “ha assu­mit la sepa­ració de l'Església i Estat. Hi ha una nostàlgia del naci­o­nal­ca­to­li­cisme pas­sat. [...] Vol­drien (els bis­bes) que les auto­ri­tats civils fes­sin com­plir les nor­mes que ells dic­ten”.

El pro­blema és que aquí l'Església cata­lana només ha sabut fer catòlics a la força. Vegem-ne dos exem­ples. El rec­tor de Boa­de­lla, poble de 248 habi­tants, l'any 1944, feia un esforç de sin­ce­ri­tat: “Si bien es ver­dad que la asis­ten­cia a la Santa Misa y el cum­pli­mi­ento pas­cual ha tomado un favo­ra­ble incre­mento, resulta no obs­tante que se nota una falta de fe algo acen­tu­ada y parece ser que los feli­gre­ses obran más que por motivo reli­gi­oso al impulso político”.

Hilari Raguer ens explica també com fun­ci­o­nava fer catòlics: “Después de la Guerra Civil, el obispo Eijo Garay visi­taba una par­ro­quia de los subur­bios de Madrid y el párroco decía que ahora todo iba muy bien. «¿Y los jóvenes?», pre­guntó el pre­lado. «¡Magnífico!», con­testó el cura. «Antes no me venía nin­guno a misa y ahora me los traen for­ma­dos»”.

Benet XVI, que va ser pre­fecte de la Con­gre­gació de la Doc­trina de la Fe –antic tri­bu­nal de la Inqui­sició–, diuen que és molt intel·ligent. Seria una raó per exi­gir molt més d'ell que de l'ante­rior papa. Per exem­ple, que deixés de com­por­tar-se com un per­so­natge d'extrema dreta. D'una manera o altra ha apar­tat, silen­ciat o expul­sat el millor del lide­ratge espi­ri­tual catòlic al món: Joan Sobrino, Juan José Tamayo, Pere Casaldàliga, Hans Kung, Leo­nardo Boff, Ben­ja­min For­cano, Juan Anto­nio Estrada.

Per donar la volta a la situ­ació cal­dria col·locar de papa pre­ci­sa­ment un dels homes que hem citat més amunt i això és impos­si­ble. L'espe­rit sant pel que es veu és molt reac­ci­o­nari. Així doncs, encara que el papa parli català no ha can­viat res, més aviat ha que­dat encara més clara la distància que separa l'Església de la gent i del segle en què vivim. Quan­tes més visi­tes faci el senyor Rat­zin­ger més des­cre­guts hi haurà a Cata­lu­nya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.