Societat

ANTÒNIA JOVER

AROMATÒLOGA

“L'ús de l'aromateràpia en ambulatoris seria fantàstic”

Què és l'aromateràpia?

És l'ús dels olis essencials amb diferents propòsits. Sembla que hi ha moltes aromateràpies –l'aromateràpia per obtenir relaxació i benestar (massatges, banys, olfacció) i per a aplicacions cosmètiques, que són les més conegudes–, però es desconeix que l'aromateràpia es va iniciar a França i es refereix a l'ús dels olis essencials per prevenir o tractar malalties.

Com podem tractar un refredat o la grip amb aromateràpia?

Recomano una forma fàcil i segura de beneficiar-se'n ara amb productes formulats que tenen olis essencials com a principis actius i que estan ja preparats i que es venen en farmàcies. El laboratori amb qui col·laboro proposa una gamma completa que inclou un xarop, un esprai nasal i un altre per a la gola, pastilles... Hi ha moltes farmàcies que ho ofereixen, especialment aquí, a Catalunya, on en això estan molt oberts.

Millor, prevenir...

En l'aromateràpia per a ús terapèutic el primer pas és prevenir. Es pot fer per via atmosfèrica utilitzant un difusor, que és l'ideal, que no només ajudarà a tenir un ambient sa sinó també relaxat i antiestrès. Hauríem d'escollir olis essencials amb propietats antisèptiques: de llimona, d'Eucalyptus radiata o de Ravintsara, per exemple. Els olis es posarien en un difusor que s'engega tres o quatre cops al dia i assegura un ambient net a casa o al despatx. Seria fantàstic que es fes servir en ambulatoris, bancs...També es pot subministrar per via tòpica; per exemple, d'Eucalyptus radiata o Ravintsara un adult pot tranquil·lament posar-se'n un parell de gotes als canells cada matí.

És un tractament lent?

La gent queda parada de com funcionen de bé i de la seva rapidesa. Aquesta imatge que el que és natural va lent, en aromateràpia no és així.

Es pot fer servir amb els nens?
Es pot fer servir amb els nens a partir de 30 mesos i preferiblement per via atmosfèrica i per via tòpica diluïts amb oli vegetal. S'han de respectar les dosificacions i en el cas de l'ús d'un difusor, quan es tracta de nadons, sempre tindrem cura de fer-lo servir quan el nadó és en una altra sala. Per exemple, podrem posar el difusor al seu dormitori amb essència de mandarina per ajudar-lo a descansar i relaxar-se, però ho farem una estona abans de portar-lo a dormir i traurem el difusor quan dorm. També es pot fer un massatge als peus amb oli vegetal d'ametlles i dues gotes d'oli essencial de Ravintsara; d'aquesta manera reforcem el seu sistema immunitari i el protegim d'atacs vírics.

Diu que a França no hi ha cap mare que no tingui lavanda a casa.

La lavanda serveix per a moltíssimes coses, és un bon remei contra l'insomni i si dormim malament, un gran relaxant; amb un parell de gotetes al coixí n'hi ha prou. També s'utilitza per a massatges infantils, és fantàstica per alleugerir el mal de cap, problemes a la pell o cremades.

Què és un oli essencial?

És un extracte volàtil de plantes o arbres aromàtics i en la majoria dels casos s'obté per destil·lació al vapor. El conjunt de molècules que hi ha als olis essencials els donen les seves propietats terapèutiques, com ara antiinfeccioses, antiinflamatòries, digestives, antiàlgiques, relaxants o calmants. Avui dia es coneix la composició exacta dels olis essencials, gràcies a les noves tecnologies s'analitzen per saber amb precisió quines molècules els componen i amb quines quantitats compten. Tenim una gran seguretat a l'hora de fer-los servir terapèuticament.

Si fa tant temps que funciona, per què no és més estès l'ús de l'aromateràpia?

La medicina moderna i l'aromateràpia van coincidir en el temps. Es va iniciar a França als anys trenta, en plena efervescència dels medicaments, antibiòtics, que van donar uns resultats tan espectaculars que tot allò que es coneixia fins llavors va quedar a l'ombra. Però l'ús de les plantes aromàtiques es beneficia de milers d'anys de pràctica, d'un coneixement i de la constatació, en el cas dels olis essencials, que els efectes secundaris són mínims o nuls en dosis fisiològiques.

Ressorgeix, però, l'ús dels olis.

Comença a ressorgir l'aromateràpia en part perquè molta gent comença a patir les conseqüències de l'antibioteràpia abusiva. Les propietats antiinfeccioses d'uns quants olis essencials han estat científicament comprovades. Molt sovint es constata que els bacteris no són resistents a la majoria dels olis essencials, pot variar el tipus d'acció (bacterioestàtic o bactericida), el temps necessari o les concentracions d'olis essencials per obtenir aquesta acció.És difícil per a un bacteri poder desenvolupar resistències davant un exèrcit de molècules que a vegades poden ser mes de dues-centes.Per comprovar l'efectivitat i l'adequació d'un oli essencial en un cas d'infecció concret es pot fer servir una tècnica que es diu aromatograma i és equivalent a la mateixa tècnica que s'utilitza per comprovar l'acció d'un antibiòtic, en aquest cas, l'antibiograma. S'agafen secrecions del cos, es posen en una capsa de Petri amb una substància que serveix de suport per als bacteris (perquè es puguin desenvolupar) i es col·loquen unes pastilletes impregnades amb diferents olis essencials. Al cap d'unes hores els diferents halos al voltant de les pastilletes indiquen quin és o quins són els olis adequats per combatre el bacteri que causa la infecció. Com més gran és el cercle al voltant de les pastilles, més efectivitat té l'oli essencial. D'aquesta manera podem comprovar l'acció o inacció tant dels olis essencials com dels antibiòtics. Es poden consultar molts estudis científics amb olis essencials al web del Centre Nacional per a la Informació Biotecnològica. Alguns olis essencials ja s'utilitzen com a alternativa als antibiòtics perquè són tan o més actius i no en presenten els efectes secundaris. La comunitat científica avisa que d'aquí a deu anys tindrem un problema molt greu amb les infeccions a causa de les resistències dels bacteris als antibiòtics, per això es fan cada vegada més investigacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.