Societat

La fiscalia denuncia la direcció d'Ascó I per la fuita de partícules radioactives el 2007

Acusa els responsables de l'època de delictes contra la seguretat col·lectiva, imprudència greu, falsedat documental i contra els drets dels treballadors

L'incident va passar el novembre del 2007 però no es va notificar fins a l'abril del 2008

El CSN va imposar una multa de 22,5 milions a la central per l'episodi

La fiscalia ha interposat aquest divendres al matí en el jutjat de Gandesa una denúncia contra la direcció de la central d'Ascó I pel presumpta comissió dels delictes contra la seguretat col·lectiva per exposició a radiacions ionitzants a persones, per imprudència greu, falsedat documental i contra els drets dels treballadors, per l'incident ocorregut el 26 de novembre del 2007 en un dels sistemes de respiració, que la central va amagar i no va notificar fins a l'abril del 2008.

La denúncia es dirigeix contra el director d'Ascó I en aquella època, el cap de servei de Protecció Radiològica durant l'episodi, el cap d'Explotació de la central i l'inspector resident titular de la central nuclear en aquell temps.

Segons l'escrit de la fiscalia, “més d'un any després dels fets” encara se seguien trobant partícules radioactives de l'incident. La fiscalia remarca que la central no va notificar l'incident per evitar problemes amb el Consell de Seguretat Nuclear (CSN).

Com a conseqüència de les “inacceptables negligències” dels màxims responsables de la central, continua la fiscalia, es van emetre centenars de partícules radioactives durant més de quatre mesos, i “sense cap tipus de control”.

Cronologia dels fets


El novembre del 2007 un dels sistemes de respiració de la centra d'Ascó I es contamina amb aigua radioactiva i partícules contaminades van sortir fora de la central.

El 14 de març del 2008, responsables de Seguretat radiològica van trobar una partícula radioactiva a l'exterior d'Ascó, tot i que l'incident no es va notificar.

El 4 d'abril del 2008, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va enviar inspectors a la central i va reclamar l'estimació de tota la contaminació. Es van trobar més partícules a l'exterior.

Deu dies més tard, el 14 d'abril, Ascó va informar el CSN que la contaminació alliberada va ser gairebé 100 cops més important que l'estimada incialment. El CSN va criticar el retard, va acusar la central d'amagar informació i va elevar l'incident a nivell 2.

L'endemà, el 15 d'abril, van ser destituïts el director i el responsable de protecció radiològica.

El 23 d'abril, alumnes i tres professors d'una escola de Girona que havien visitar la central quan la fuita ja s'havia produït, es van sotmetre a una prova de radioactivitat.

El 19 d'agost, el CSN va aplicar una sanció rècord contra Ascó per la fuita de partícules, amb una multa de 22,5 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
girona

La Plataforma pel Decreixement detecta 78 pisos turístics ‘il·legals’ a Girona

girona
societat

El 48% dels catalans creu que hi ha massa immigrats

barcelona
societat

Endesa vol destinar 115 milions a la xarxa de distribució del territori gironí

girona
Societat

Els antics ocellaires de la Rambla de Barcelona traslladen el conflicte a Europa

Barcelona
medi ambient

Un estudi mostra que les ciutats compactes tenen menys petjada de carboni, però pitjor aire i majors taxes de mortalitat

Barcelona
SALUT

Els equips mòbils de salut mental de l’IAS han atès més de 2.000 persones

girona
medi ambient

Mataró comença a talar 17 palmeres del passeig marítim pel risc de caiguda

Mataró
infraestructures

Pla per reduir el soroll en tres trams a les autovies A-2, B-10 i B-30

Sant Cugat del Vallès
societat

Comencen a reformar set habitatges de quatre municipis de les Garrigues Altes

El Soleràs