Societat

La contra

Vi ‘kosher' per a paladars exigents

L'empresa familiar Elvi Wines, nascuda al Priorat, conjuga qualitat i tradició a l'hora d'elaborar els vins ‘kosher', que procedeixen de sis DO diferents d'arreu de l'Estat espanyol

Moisès Cohen i Anna Aletà fa vuit anys que, establerts al Priorat, van decidir compartir el llegat comú dels seus orígens sefardites, creant l'empresa Elvi Wines, especialitzada en l'elaboració de vins i caves kosher, avalada pels vint anys d'experiència en el món de l'agricultura i de la investigació dels seus propietaris. L'objectiu és oferir un producte d'alta qualitat, per damunt de les connotacions religioses que envolten el seu singular procés d'elaboració –en què intervé la supervisió d'un rabí que determina si és apte per a la comunitat jueva–. “Una mena de certificació ISO que fa més de 2000 anys que existeix”, apunta el Moisès.

És amb aquest propòsit que els vins que elabora aquesta empresa familiar s'acosten al consumidor final, perquè el que pretén, independentment de la certificació, és que el vi kosher satisfaci el seu paladar. En aquesta comesa, en els darrers anys han aconseguit que un kosher estigui per primera vegada entre els millors vins espanyols i que el 50% de la gamma de vins que elaboren hagi superat la norantena de punts a la prestigiosa guia de Robert Parker i a la Guia Peñín a Espanya. Els vins kosher d'Elvi Wines són ara per ara reconeguts dins el mercat estatal i internacional. L'Herenza, catalogat com el millor criança de la Rioja i el cinquè més ben valorat entre una selecció de 9.000 vins, n'és un clar exponent.

La clau de l'èxit, assenyala Moisès Cohen, és “buscar l'autenticitat de les varietats autòctones unides a la tradició kosher”, un repte que els va portar a fer el salt des del Priorat a altres zones vitivinícoles d'arreu de l'Estat espanyol, i a comercialitzar i produir vi kosher d'alta gamma de producció controlada i limitada de sis DO diferents, tres de catalanes –DOQ Priorat, DO Montsant i DO Cava–, i tres d'espanyoles –DO Utiel-Requena, DO Ribera del Júcar i DOC Rioja–.

“És una qüestió de sinergies, allà on ens volem instal·lar, entrem en societat amb el celler on desenvolupem la nostra formació com a agrònoms, seleccionem parcel·les i treballem les diverses varietats”, diu aquest viticultor. Actualment Elvi Wines és present en una trentena de països d'arreu del món, Letònia, Canadà, Rússia, Brasil, Mèxic, Xina, USA, França..., on es dirigeix el 90% de l'exportació, i destaca com a curiositat que el 80% de la totalitat dels vins produïts són venuts en el mercat regular i tan sols el 20% arriben al mercat kosher. L'aplicació de tècniques que avui es coneixen com a agricultura biodinàmica i ecològica esdevé per al Moisès i l'Anna una tendència habitual, heretada dels seus avantpassats. “Ens regim pel cicle de la lluna, les nostres festivitats, el calendari ens dirigeix a la biodinàmica i l'ecologia”, diu el gerent d'Elvi Wines. El respecte a la natura, al medi ambient, la vinificació en tancs tancats en ambient anaeròbic i l'acurat seguiment, contribueixen que el resultat final de l'elaboració sigui un vi 100% natural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.