Escapades

El paisatge de demà

L'Associació de Naturalistes de Girona proposa un itinerari de descoberta dels efectes que el canvi climàtic podria tenir sobre la biodiversitat de l'espai natural del Baix Ter-Montgrí

L'espai natu­ral del Baix Ter-Montgrí, decla­rat parc natu­ral el maig del 2010, inclou una gran vari­e­tat d'ambi­ents i espècies d'un alt interès ecològic, tant de fauna com de flora. La rica bio­di­ver­si­tat de la zona, però, podria estar en perill a causa dels efec­tes de l'immi­nent canvi climàtic, espe­ci­al­ment per l'aug­ment espe­rat del nivell del mar i la dis­mi­nució de la plu­vi­o­me­tria.

Per tal de donar a conèixer quins efec­tes poden tenir aquests can­vis sobre els eco­sis­te­mes i hàbitats del Baix Ter-Montgrí, l'Asso­ci­ació de Natu­ra­lis­tes de Girona (ANG) ha ela­bo­rat un iti­ne­rari de des­co­berta de 44 km que es pot fer a peu o en bici­cleta i que pretén ser una eina edu­ca­tiva i divul­ga­tiva que ajudi a sen­si­bi­lit­zar del valor d'aquest espai.

El recor­re­gut –divi­dit en dos iti­ne­ra­ris, l'un al nord i l'altre al sud del riu Ter– ens farà des­co­brir una desena d'indrets de gran valor ecològic i pai­satgístic: estanys tem­po­ra­nis d'inte­rior, estanys cos­ta­ners salo­bres, estanys cos­ta­ners dolços, arros­sars, dunes, mato­llar i pineda medi­terrània, l'estu­ari del Ter, zones de maresma...

En cadas­cun d'aquests punts d'interès, i mit­jançant una fitxa des­crip­tiva, es podrà fer l'exer­cici de com­pa­rar l'esce­nari actual amb el pos­si­ble esce­nari futur segons els efec­tes del canvi climàtic. Les matei­xes fit­xes apor­ten també infor­mació sobre les espècies de flora i fauna més relle­vants de l'espai, acom­pa­nya­des de dibui­xos natu­ra­lis­tes.

La ruta sud, la més llarga, trans­corre pels plans del Daró fins a arri­bar als arros­sars de Pals i la desem­bo­ca­dura del Ter. Començarem seguint el GR-92 que trans­corre al cos­tat del riu Ter, a la sor­tida de Tor­ro­e­lla en direcció a Pals, i després de tra­ves­sar els nuclis de Gualta, Fon­ta­ni­lles i Font­clara tro­ba­rem el pri­mer punt d'interès de l'iti­ne­rari: l'estany de Boada. Es tracta d'un estany tem­po­rani d'inte­rior que no està senya­lit­zat, tot i que és rela­ti­va­ment fàcil obser­var la vege­tació de canyis­sar enmig dels camps de con­reu dels vol­tants. L'estany té una gran riquesa d'espècies d'aus i el seu prin­ci­pal interès ecològic rau en el fet que s'hi han obser­vat intents de cria de l'agró roig i l'arpe­lla.

Un cop visi­tat el pri­mer punt recu­la­rem fins a tor­nar a la GI-651 i avançarem uns 500 metres fins a tro­bar un tren­cant a la dreta que indica can Bac. Allà gira­rem a la dreta i tor­na­rem a seguir el GR-92 fins a tro­bar un encre­ua­ment, des del qual con­ti­nu­a­rem a l'esquerra aban­do­nant el GR-92 i vore­jant l'estany de Pals, el segon punt d'interès del recor­re­gut. L'estany, que va ser des­se­cat al segle XIX i des d'ales­ho­res s'ha dedi­cat al con­reu d'arròs, des­taca per ser un indret impor­tant d'hiver­nada i nidi­fi­cació de nom­bro­sos ocells aquàtics.

Seguint l'iti­ne­rari arri­ba­rem fins al ter­cer punt del recor­re­gut: les bas­ses d'en Coll. Es tracta d'un sis­tema de dues bas­ses que cons­ti­tu­ei­xen la desem­bo­ca­dura del rec del Molí, on van a parar les aigües dels arros­sars de Pals. Actu­al­ment és la zona de més interès del con­junt dels aigua­molls i mares­mes del Baix Empordà des d'un punt de vista ecològic.

El quart punt d'interès és la Fono­llera, una zona de prats inun­da­bles situ­ats al marge dret de la desem­bo­ca­dura del Ter. Hi abun­den els ocells aquàtics com el mar­ti­net menut, el ber­nat pes­caire, el mar­ti­net blanc o l'ànec coll­verd.

Les dunes lito­rals de la Gola del Ter seran el dar­rer punt d'interès d'aquest iti­ne­rari sud. L'aug­ment pre­vist del nivell del mar és el fac­tor que pot posar més en perill l'existència d'aquest sis­tema de dunes, on abun­den el jull de platja i el lliri de mar.

A l'iti­ne­rari nord, en canvi, hi tro­ba­rem altres tipus de dunes, les con­ti­nen­tals, que poden arri­bar a estar a uns quants quilòmetres terra endins. És el cas del sisè punt del recor­re­gut, les Dunes, fixa­des mit­jançant plan­ta­ci­ons de pins i de borró al segle XIX i XX per pro­te­gir els espais agrícoles. Després d'arri­bar a l'Estar­tit i d'aga­far el camí de tor­nada res­se­guint la costa arri­ba­rem al setè punt, el Ter Vell. Es tracta d'una lla­cuna cos­ta­nera d'aigua dolça, igual que les bas­ses d'en Coll. El vuitè punt d'interès és la bassa del Fra Ramon, una lla­cuna cos­ta­nera salo­bre que té el seu ori­gen en una antiga llera del Ter i que se situa entre l'actual desem­bo­ca­dura i la del Ter Vell.

Abans de tor­nar al punt de sor­tida ens acos­ta­rem al tram final del riu Ter, ara des de l'altra banda, i ens atu­ra­rem a con­tem­plar les incom­pa­ra­bles vis­tes del massís del Montgrí, la silu­eta del qual ens ha acom­pa­nyat durant tot el camí.

FITXA DE LA RUTA

Més informació: Es pot accedir a la ruta i els continguts de l'itinerari a través del següent enllaç: www.naturalistesgirona.org/itineraribaixter ITINERARI NORD
Distància: 18 km
Dificultat: baixa
Desnivell: baix, 1%
Durada aproximada: 2 hores en bicicleta ITINERARI SUD
Distància: 26 km
Dificultat: baixa
Desnivell: baix, 1%
Durada aproximada: 3,5 hores en bicicleta

En dues etapes

Tot i que l'itinerari no té cap dificultat, ja que és molt planer, l'ANG recomana fer-lo en dues etapes a causa de la llargada total (44 km), sobretot si es realitza a peu. El punt de sortida i d'arribada de les dues etapes serà el mateix: el Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí. S'aconsella portar binocles per a l'observació d'aus i si la ruta es fa a l'estiu cal posar-se protecció per a mosquits, ja que a les zones humides se n'hi troben molts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.