Escapades

Petjades de carboners

Cànoves i Samalús ret homenatge al que va ser un dels seus oficis tradicionals

El pri­mer que feia el car­bo­ner quan arri­bava a bosc era cons­truir una bar­raca que li faria de llar durant tota la tem­po­rada. A les mun­ta­nyes de Cànoves i Samalús se n'hi van aixe­car mol­tes i si ens endin­sem a qual­se­vol bosc tro­ba­rem pla­ces on s'havia fet carbó, i pot­ser també res­tes d'alguna bar­raca de car­bo­ner. Cada dos anys, durant el mes de març, aquesta loca­li­tat del Vallès Ori­en­tal ret un home­natge al que va ser un dels seus ofi­cis tra­di­ci­o­nals i que va valer als seus habi­tants el sobre­nom d'homes del fum. Aquest mes, a Cànoves es poden des­co­brir les dife­rents tas­ques que incloïa aquest ofici antic, com ara tallar els arbres, tros­se­jar-los, fer grans piles de lle­nya, encen­dre-les, cui­dar i vigi­lar que no s'apa­gues­sin durant dues set­ma­nes i, final­ment, extreure'n el carbó.

El procés és sem­pre el mateix: pri­mer es cons­tru­eix l'esque­let de la car­bo­nera amb fusta. Al bell mig es fa una gàbia i al vol­tant es col·loquen els 30.000 qui­los de lle­nya (pri­mer els bus­calls més gros­sos i després els troncs més prims). Aquest diu­menge s'encendrà la pila. A par­tir d'aquí ja és qüestió que el foc vagi donant la volta a la pila fins que la lle­nya es con­ver­teixi en carbó. Perquè es cogui bé i no es faci tot cen­dra, el car­bo­ner va obrint-hi forats al vol­tant. Un cop hi ha foc dins la pila s'ha de vigi­lar nit i dia. A mesura que es va coent va per­dent la forma i hi ha perill que s'hi faci algun forat i, si no es tapa de seguida amb molsa i troncs, es pot cre­mar tot. Quan la pila ja està cuita es res­calda i es treu el carbó.

Els caps de set­mana de març es podrà visi­tar l'expo­sició d'eines rela­ci­o­na­des amb les fei­nes de bos­que­rols i car­bo­ners o rea­lit­zar la ruta de car­bo­ners, una cami­nada curta pels vol­tants del poble. La ruta guiada (d'unes dues hores) és asse­qui­ble per a tots els públics i per­metrà des­co­brir ves­ti­gis de pla­ces car­bo­ne­res i bar­ra­ques.

Cànoves i Samalús és una de les por­tes d'entrada al Parc Natu­ral del Mont­seny. Així doncs, no cal dir que l'entorn d'aquest muni­cipi ofe­reix nom­bro­ses pos­si­bi­li­tats per a l'excur­si­o­nisme i la bici­cleta de mun­ta­nya. L'atrac­tiu prin­ci­pal per als visi­tants, però, és el Cas­ta­nyer Gros de Can Cuc, un arbre monu­men­tal amb un perímetre de dotze metres i una soca buida que ofe­reix una estança de qua­tre metres qua­drats. Aquesta havia estat habi­tada per un car­bo­ner que hi tenia ins­tal·lat un jaç, una taula, seients i, fins i tot, una llar de foc on encara és visi­ble el sutge de la xeme­neia. Dins el seu tronc s'ha arri­bat a pun­te­jar-hi una sar­dana. L'exem­plar està decla­rat arbre monu­men­tal per la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya.

Per arri­bar al Cas­ta­nyer Gros cal tra­ves­sar el poble en direcció al pantà de Vall­for­ners per una pista senya­lit­zada. Dei­xem el cotxe en un petit pàrquing de sorra i des d'allà con­ti­nuem a peu uns metres per la pista de sorra que voreja el pantà. Abans d'arri­bar-hi hau­rem d'aga­far una altra pista que s'enfila cap a la dreta.

Un cop dei­xem el pantà a mà esquerra el camí ja és menys tran­si­tat, ja que la majo­ria de gent es queda a les pro­xi­mi­tats del pantà. En una hora apro­xi­ma­da­ment arri­ba­rem a una cruïlla on un car­tell indica: cap a l'esquerra, el cas­ta­nyer i la casa del Bosc; cap a la dreta, el mas de can Cuc. Aga­fem, doncs, el camí de l'esquerra. Un cop visi­tat el cas­ta­nyer i després d'haver-nos-hi posat a dins tor­nem a la cruïlla i seguim en direcció a can Cuc. Al cap de cinc minuts una altra cruïlla ens asse­nyala el pla de la Calma. Con­ti­nu­a­rem pel camí prin­ci­pal. Una hora i vint minuts després tro­ba­rem un piló de pedra. En tom­bar tin­drem unes magnífiques vis­tes a la vall de Vall­for­ners. Con­ti­nuem fins al mas de can Cuc, un esplèndid mira­dor de tota la vall. Seguim la pista dei­xant enrere el camí que baixa fins al pantà (el farem ser­vir per a la tor­nada) i al cap d'uns minuts serem a la font de pedra de can Cuc. Final­ment apa­reix can Quin­tana i l'ermita de Sant Sal­va­dor de Ter­ra­des. De tor­nada aga­fem el camí de bai­xada fins a la pista que voreja el pantà. En tres quarts d'hora, des de can Quin­tana arri­ba­rem a l'apar­ca­ment.

PER ARRIBAR-HI

Autopista AP-7 en direcció a Girona, fins a la sortida 12. Després es pren la BV-5105 en direcció a Cardedeu fins a enllaçar amb la BV-5108 fins a Cànoves i Samalús

DADES D'INTERÈS

Ajuntament de Cànoves i Samalús Masia Can Casademunt, s/n Telèfon: 938 71 00 18 www.canovesisamalus.cat
Mostra de carboneig Del 26 de febrer al 27 de març. Ho organitza: Associació El Sui Més informació: telèfons: 93 871 00 41 / 677 027 318 / 610 032 472 A/e: carbonera.de.canoves@gmail.com www.elsui.cat
Parc Natural del Montseny Masia Mariona, ctra. 5119, km 2,5 Mosqueroles Tel. 938 475 102 www.diba.cat/parcsn

Trenta dies de festa i tradició

M.J.R.

El primer cap de setmana de la festa, sota el camp de la Rectoria, es construeix la carbonera. El segon dissabte de la festa un personatge reconegut del món social o cultural català l'encén. Aquest any l'encesa de la carbonera anirà a càrrec de Pep Bou. El tercer cap de setmana, crema la pila i hi ha la trobada de carboners catalans i exhibicions de tallada de troncs amb motoserra, xerrac manual i destral. La festa s'allarga fins a finals de març i culmina amb la venda del carbó que s'ha fet durant el mes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.