Societat

Merkel ajorna el pla d'allargar la vida de les centrals

L'alarma atòmica complica la campanya electoral de la cancellera, amb tres cites imminents a Alemanya

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va aturar allò que ella i els seus socis liberals havien aprovat la tardor passada: el perllongament de la vida de les disset centrals nuclears, que el seu antecessor, Gerhard Schröder, i els Verds volien veure tancades, com a molt tard, el 2021. No és que Alemanya estigui en perill de patir un terratrèmol ni un tsunami comparables als del Pacífic, però si a un país tan altament tecnificat com el Japó passa el que passa, no queda cap més remei que revisar conceptes, segons Merkel.

Això vol dir, d'entrada, una moratòria de tres mesos per revisar el que calgui. Una moratòria després de la qual no es reprendrà, tal qual –va assegurar–, el pla del seu govern que implicava allargar una mitjana de catorze anys l'activitat dels reactors, tal com volien els consorcis energètics. El temps necessari –sostenia aleshores Merkel– per al desenvolupament de les energies alternatives.

A efectes immediats, la decisió de Merkel implicarà la desconnexió immediata de les més velles. Una d'aquestes, a Baden-Württemberg, el land on la Unió Cristianodemòcrata de Merkel governa des de fa seixanta anys i on el dia 27 hi ha eleccions, amb males perspectives per als conservadors.

L'any electoral va començar malament per a Merkel –derrota a la ciutat estat d'Hamburg, al febrer–. Diumenge hi ha la segona etapa a Saxònia-Anhalt –de resultat imprecís– i a final de mes votaran els ciutadans de Baden-Württemberg. El cap de setmana passat, sota l'impacte de les imatges apocalíptiques del Japó, 60.000 persones van formar una cadena humana entre la capital del land, Stuttgart, i la central atòmica local, per demanar-ne la desconnexió. Al capdavant de la marxa, la direcció dels Verds, una força emergent en temps d'alarma atòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.