la contra

Multitudinari casament «a pagès»

Els carrers del centre de Ripoll s'omplen de gent –i d'ovelles esquilades– per rebre els nuvis

Dues festes entrelligades per la tradició, el Casament a Pagès i la Festa de la Llana, van tornar a omplir ahir al migdia els carrers del centre de Ripoll i especialment els voltants del monestir de Santa Maria, on va tenir lloc la cerimònia nupcial de Núria Salvadó i Jaume Carbonell, ella de Sant Joan de les Abadesses, ell d'Ogassa: una parella amant de les tradicions, que forma part de l'esbart d'Ogassa i que, amb la seva decisió de casar-se d'acord amb aquest ritual festiu ancestral davant de centenars de persones, han omplert de sentit una festa per a la qual no sempre resulta fàcil trobar autèntics nuvis voluntaris. La consellera de Salut, Marina Geli, i el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, van ser els padrins dels nuvis, i van formar part del seu alegre seguici per la ciutat, format per gegants, capgrossos, castellers, músics i els cavalls que carregaven la dot de la núvia. Un dels moments culminants va ser el que va tenir lloc a la plaça de Sant Eudald, on els castellers van fer arribar a la núvia el seu ram fins al balcó d'un segon pis, mitjançant una llarga faixa de tela negra. A baix, l'esperava el nuvi, i després tots dos, a cavall i ben acompanyats per la seva extensa comitiva, es van dirigir al monestir de Santa Maria.

A l'esplanada que hi ha davant del monestir hi havia diferents centres d'interès i gent per tot: en un costat, la Fira de Productes Agroalimentaris, en què era possible esmorzar igual que un autèntic pastor. Més enllà, hi havia les altres grans protagonistes de la jornada, les ovelles, preparades per ser esquilades per sobreviure a la creixent escalfor ambiental. Cinquanta-nou ovelles van ser alliberades de la seva llana en un temps rècord pels nou participants en el concurs d'esquilada, procedents de tot Catalunya, que van utilitzar màquines elèctriques per fer-ne més via. Van quedar 4 finalistes, i al final, després que el jurat valorés tant la rapidesa com l'efectivitat en el tall, el guanyador del concurs va ser Albert Vilalta, de Queralbs. Els assistents també van poder veure com s'esquilaven altres ovelles a la manera tradicional, amb estisores i més paciència –tant per part de l'esquilador com de l'animal–, i també com unes dones filaven la llana, completant en part el cicle que, almenys simbòlicament, hauria de culminar amb l'elaboració d'un matalàs de llana per als nuvis. Però tal com va dir un membre de l'organització, «qui dorm, avui en dia, en un matalàs de llana?»

Mentrestant, continuava la cerimònia nupcial a l'interior del temple i, un cop acabada, s'hi va ballar el ball de l'Espunyolet i va continuar la festa, en un dia radiant, amb balls tradicionals, grallers i altres mostres de la rica cultura tradicional ripollesa, amb coca, llonganissa i porrons de vi per celebrar una diada molt intensa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Alfonso García
Amo de la taverna Casa Alfonso de Barcelona, que celebra els 90 anys

“Tenim clients que venen amb els seus néts que ja havien vingut amb els avis”

Barcelona
Santiago Agrelo
Franciscà. Arquebisbe emèrit de Tànger

“L’evangeli no es pot compaginar amb el rebuig de l’immigrant”

Barcelona
Societat

Denuncien Albiol per haver donat dades d’un home sense sostre

Badalona
SOCIETAT

Palafolls tancarà la comissaria algunes nits aquest mes per acumulació de baixes dels agents

Palafolls
SOCIETAT

Entra en servei el telefèric de la Vall Fosca fins al 30 de setembre

Torre de Capdella
SOCIETAT

El Maresme busca quaranta mentors per a joves tutelats i extutelats

Mataró

Insparya, la millor clínica de trasplantament capil·lar arriba a Barcelona

El TSJC obliga Cerdanyola a tramitar la segregació de Bellaterra

Cerdanyola del Vallès
gastronomia

Obre la gelateria d’Albert Adrià a la Rambla

Barcelona