Societat

Greenpeace diu que les centrals catalanes podrien patir un accident com el del Japó

L'ONG defensa que els plans d'emergència de l'Estat “no serveixen per a res” i que fer només proves sísmiques “és un engany”

Denuncia els “defectes de disseny” i els “problemes d'esgotament” de les plantes catalanes

El responsable d'energia nuclear de Greenpeace, Carlos Bravo, ha assegurat que les centrals d'Ascó I i II i de Vandellòs II podrien patir “perfectament” un accident semblant al de Fukushima si es produís una aturada de la refrigeració del nucli.

Bravo ha denunciat els “defectes de disseny” i “problemes d'esgotament” de les tres centrals catalanes i ha afirmat que en cas de catàstrofe els plans d'emergència de l'Estat “no serveixen per a res”. També ha respost el ministre Sebastián explicant que fer només proves sísmiques és “un engany” i ha afirmat que a Fukushima ha quedat demostrada la “perillositat” del cementiri nuclear.

Bravo ha recordat que el que ha passat a Japó és que després de terratrèmol i el tsunami la central va perdre el subministrament elèctric per refrigerar el nucli i, per tant, el combustible s'ha escalfat i ha començat el procés de fusió del combustible, fet que ha provocat les fuites de radioactivitat i les explosions que han fet volar pels aires la coberta de formigó.

Segons Bravo, ja hi ha un precedent d'accident semblant en una planta amb el mateix disseny que les centrals catalanes, el que es va produir a The Tree Mile Island, als EUA, el 1979 en què un error tècnic i un altre d'humà van derivar en una fusió parcial del nucli. L'accident va rebre la qualificació de 5 en una escala internacional i era el segon més greu fins al de Japó.

Problemes importants de funcionament

També ha apuntat que les nuclears catalanes pateixen problemes de “corrosió” que fan que “estiguin fallant les vàlvules i altres sistemes” i que són “símptomes molt clars de l'esgotament” d'aquestes centrals, que han superat els 25 anys de vida útil.

L'exemple, ha afirmat, és la fuita del 2007 a Ascó, que es troba a mans de la Justícia. “Una gestió irresponsable d'una màquina que ja és vella i que té els materials esgotats i problemes importants de disseny pot conduir a incrementar el risc d'accident nuclear”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

“Alerta! Tortuga marina a les platges catalanes”

Begur

Viatge tecnològic a la moda, la salut, la mobilitat i l'energia del futur

BARCELONA
Societat

Barcelona, primera ciutat que acull el simulador de la “fórmula 1 del mar”

Barcelona
LA CRÒNICA

Estrelles Michelin per emportar a la Santa

Societat

Milers de persones exigeixen a Barcelona un decreixement turístic planificat

Barcelona

Més de 400 persones clamen a Girona contra el model turístic actual

girona
Societat

Un exprofessor del Pare Manyanet de les Corts acumula una dotzena de denúncies per abusos sexuals

Barcelona

Fan una revista per potenciar el sentiment i orgull de pertinença al barri de Pont Major

girona

Primers turistes per collir fruita dels arbres que han apadrinat

Aitona