L'OMS afirma que la contaminació radioactiva en aliments del Japó és “més greu del que s'esperava”
L'Organització Mundial de la Salut creu “lògic suposar que alguns productes contaminats hagin sortit de la zona cap a altres països”
Aquest dilluns s'anunciaran noves restriccions alimentàries
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit aquest dilluns que la detecció de contaminació radioactiva en els aliments procedents de les zones més afectades per l'actual emergència nuclear de Japó suposa un problema “més greu del que s'esperava”.
“Clarament es tracta d'una situació greu”, ha declarat des de Manila el portaveu de l'oficina de l'OMS per al Pacífic Occidental, Peter Cordingley.
“És més greu del que es pensava en els primers dies, quan es creia que aquest tipus de problemes es limitava a un radi d'entre 20 a 30 quilòmetres”, ha afegit.
Tot i que les autoritats japoneses han assegurat que no revesteix problemes per la salut, la detecció de radiació en vegetals, llet i aigua ha afectat els mercats d'aliments regionals.
El govern ha prohibit la venda de llet fresca procedent de la prefectura de Fukushima i d'espinacs produïdes en altres zones pròximes.
Aquest dilluns s'anunciaran noves restriccions alimentàries.
Segons Cordingley, l'OMS no té evidències que la contaminació d'aliments procedents de la prefectura de Fukushima - on es troba la planta nuclear d'Fukushina-1, greument afectada per el terratrèmol i el posterior tsunami del passat 11 de març - hagi afectat a altres països.
“No hem pogut establir cap relació entre Fukushina-1 i les exportacions, però és lògic suposar que alguns productes contaminats hagin sortit de la zona ”, ha admès.
Els experts de l'OMS a Ginebra, ha prosseguit Cordingley, estan intentant obtenir les màximes informacions possibles sobre la crisi per emetre noves recomanacions al llarg d'aquest dilluns.