CiU vol fer una guia turística amb el patrimoni campaner del Pallars Sobirà

Agustí López, dipu­tat de CiU i alcalde de Sort, ha pro­po­sat al Par­la­ment de Cata­lu­nya la «redacció d'un estudi – inven­tari - guia turística del patri­moni cam­pa­ner de les esglésies, cape­lles i ermi­tes de la comarca del Pallars Sobirà». Mit­jançant una pro­posta de reso­lució que ja ha estat entrada al regis­tre del Par­la­ment, López advoca per con­ver­tir les cam­pa­nes en un nou actiu turístic de la comarca que pot donar una nova empenta econòmica. «El Patri­moni cam­pa­ner poden esde­ve­nir un recurs de turisme cul­tu­ral novedós i molt valo­rat per als pobles de la Cata­lu­nya rural, i que pot apor­tar noves sin­gu­la­ri­tats a cadas­cun d'ells», ha expli­cat el dipu­tat de CiU. Agustí López recorda que el patri­moni cam­pa­ner pot esde­ve­nir «un nou recurs gens menys­pre­a­ble en un període de difi­cul­tats econòmiques». En aquest sen­tit, ha subrat­llat que «el Pallars Sobirà dis­posa d'una xarxa de sen­de­risme for­mada per més de 300 quilòmetres d'antics camins de bast senya­lit­zats i nets, on el patri­moni cam­pa­ner o dels bron­zes drin­gai­res pot esde­ve­nir un nou recurs gens menys­pre­a­ble en un període de difi­cul­tats econòmiques com el que pot patir el sec­tor hote­ler i de turisme rural de les comar­ques piri­nen­ques».

A més d'un recurs turístic, «les cam­pa­nes poden abo­car noves llums, una nova lec­tura de deter­mi­nats epi­so­dis de les històries locals dels pobles palla­re­sos». Cal tenir en compte que al poble d'Os de Bala­guer (la Noguera) es reu­nei­xen des de fa vint-i-dos anys els vells cam­pa­ners de Cata­lu­nya, en «un tro­bada plena de sim­bo­lisme en la que es recu­pe­ren tota mena de tona­des, de repics, etc», ha dit Lòpez.

Fins el moment s'han estu­diat de forma sis­temàtica les cam­pa­nes del Piri­neu català. Aquest dar­rer estudi ha estat publi­cat a l'estil d'inven­tari i guia turística alhora. En els estu­dis i inven­ta­ris dels bron­zes que drin­guen s'hi abo­quen les dimen­si­ons de les cam­pa­nes, l'any de fabri­cació, el nom del fone­dor i la seva pro­cedència (Olot, Ari­eja o el Pont de Suert, entre d'altres), l'epi­gra­fia i la ico­no­gra­fia als dife­rents seg­ments del bronze, l'estat de con­ser­vació, els acces­so­ris i el jou, els meca­nis­mes de toc i les dades de la ins­tal·lació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.