Cornudella de Montsant
Recordant la matança
La jornada del mondongo vol recuperar les tradicions que anaven lligades a la matança del porc quan es feia a les cases
A més de l'esmorzar i el dinar populars també es va organitzar concurs d'allioli i de botifarra
La tercera edició de la Festa del Mondongo, a Cornudella de Montsant, va començar al matí. L'esmorzar popular va atraure una seixantena de persones. Com era tradició després de la matança del porc, a la paella s'hi van posar diferents parts de l'animal com ara la careta, cansalada o freixures, fesols i alls. El mateix esmorzar també incloïa cafè, que va servir per allargar la sobretaula. El Grup de Paellers de Cornudella també es van encarregar del dinar, que va aplegar unes 250 persones. Tot i que també va ser a base de porc, el plat canviava lleugerament. La llonganissa, la botifarra negra i el llom es podien acompanyar de pa torrat i regar amb vi del Priorat; per postres, fruits secs. Entre l'esmorzar i el dinar, l'activitat no va parar davant de l'oficina de turisme.
El tapet verd va cobrir unes quantes taules, que van quedar convertides en l'escenari del campionat de botifarra. Entre els participants i els veïns que encara feien el cafè després d'esmorzar, l'ambient es va mantenir fins a l'hora de dinar. La competició també es va traslladar a l'àmbit gastronòmic. L'allioli era la salsa que havien de preparar els participants que volguessin guanyar l'espatlla de pernil. La Festa del Mondongo va implicar bona part del poble de Cornudella. El Celler Cooperatiu, les carnisseries Ferran, Porqueres i Papió, l'escorxador Sisco Adzerias, el Grup de Paellers i la Granja Pau Adzerias van participar en algun o altre element de la jornada, ja fos contribuint-hi amb la carn o cuinant-la. Els tiquets es distribuïen per dotze euros el d'esmorzar i dinar o nou euros només per dinar.
Salvador Salvador, president del Patronat de Turisme de Cornudella, i Glòria Espasa explicaven que la jornada d'ahir tenia la voluntat de “recuperar tradicions antigues”. En concret es tracta de mantenir a la memòria les activitats que s'han deixat de fer amb el temps, i explicar-les a les generacions que ja no les han viscut.