Escapades

Terra de foc i vinyes

Lanzarote és l'illa en què s'ha preservat millor la naturalesa volcànica que és a l'origen de tot l'arxipèlag canari

És difícil definir-la. És com estar en un altre món. Un quart de l'illa està coberta de lava, i això li dóna un aspecte aspre, rústec, eixut i erm, com de paisatge lunar, que la fa molt interessant. Per conservar aquest trosset de terra cremada banyada pel mar on la vida vegetal és complicada, igual que la dels seus habitants abans que el turisme s'apoderés de la seva economia, la Unesco l'ha declarat reserva de la biosfera. Així ho han sentit també artistes com César Manrique, que ha treballat molt per aconseguir la preservació de l'illa i perquè fos declarada d'interès turístic especial i sota alta protecció ecològica. Ell mateix va saber conjugar amb una extraordinària originalitat l'art i la natura, i avui les seves obres constitueixen el patrimoni cultural més valuós de Lanzarote.

Zona volcànica de Timanfaya

Per conèixer millor el vulcanisme de Lanzarote és de visita obligada el parc de Timanfaya, fundat el 1974, que preserva un important patrimoni geològic i que, excepte per l'oest, que mira al mar, està envoltat pel parc natural de Los Volcanes. Les seves 5.107 hectàrees es reparteixen entre els municipis de Tinajo i Yaiza, a l'oest. En aquest últim hi ha el centre de visitants de Mancha Blanca, accessible en cotxe des d'Arrecife. Aquí s'informa sobre el vulcanisme de l'illa i s'organitzen sortides pel parc. Existeixen dues rutes a peu guiades i gratuïtes: la de Tremesana i la del Litoral. Des de l'Islote de Hilario en surt també la Ruta dels Volcans, un itinerari en autobús, al qual s'accedeix des de l'entrada d'El Taro. Una altra opció és veure els volcans a cavall d'un dromedari des de l'echadero, a la vessant sud de Timanfaya.

Efectivament, el dromedari és un habitant curiós de Lanzarote, que s'adapta al clima de la terra com si l'illa fos un trosset d'Àfrica que s'ha desenganxat de la resta. De fet, si no fos per l'efecte benèfic dels vents del nord de l'Atlàntic, que mantenen les temperatures moderades, el clima seria idèntic al del desert del Sàhara. És interessant veure com es fregeix un ou en una paella directament sobre el terra: Lanzarote aparentment està morta, però no és així, sobretot a les seves entranyes, on l'activitat és constant.

Volcà de La Corona

Al nord de l'illa es troba el túnel volcànic submarí més llarg del planeta que, tot i que es va formar fora de l'aigua, com un tub de lava corrent, després es va inundar per la pujada del nivell del mar i es va submergir fins a una longitud d'uns 1.600 m. Es diu Túnel de l'Atlàntida, va néixer d'una erupció del volcà de La Corona que va tenir lloc fa entre 3.000 i 4.500 anys i que en el seu recorregut terrestre s'anomena Cueva de los Verdes. Actualment acull un auditori, el nucli de l'estació geodinàmica de Lanzarote i racons interessants com ara La Garganta de la Muerte.

Jameos del Agua

A la part més propera a la costa el túnel canvia de nom, per convertir-se en els Jameos del Agua. Es tracta d'una intervenció espacial creada a partir d'una sèrie de coves (jameos) per l'artista César Manrique, que pretén mostrar al visitant un espai per a la contemplació de la natura amb prou feines intervinguda per l'home. Jameos del Agua és el primer centre d'art, cultura i turisme creat per Manrique, i és el reflex d'un dels seus pilars creatius: l'harmonia entre la natura i la creació artística. No és casualitat que al 1978 li atorguessin el Premi Mundial d'Ecologia i Turisme.

La vinya de l'impossible

A la zona oriental de l'illa es troba La Geria, una vall coberta de vinyes, que creixen en terres negres i envoltades de petits murs de pedra semicirculars d'uns 60 cm d'altura com a protecció contra el vent. La vinya de l'impossible, l'anomenen, ja que objectivament Lanzarote no té les característiques necessàries per cultivar el cep. La seva pluviometria és molt baixa, poc més de 150 mm a l'any. A més, l'illa es veu afectada sovint pels vents de llevant, molt secs i calorosos: la terrible calima. Amb aquesta humitat el cultiu del cep és teòricament inviable, però els vents alisis hi aporten una mica d'humitat de l'Atlàntic i, sobretot, hi ha també la funció de les cendres volcàniques, que cobreixen el terreny i que absorbeixen i conserven la humitat. Tot això, unit a l'esforç constant i l'enginy dels seus agricultors, ha permès a l'illa arribar a tenir una denominació d'origen. Aquí és on neixen les malvasies, els històrics vins de Canary de què van parlar Shakespeare o Giuseppe Verdi al seu Falstaff. Va ser l'última illa canària que es va incorporar a la cultura vitivinícola, però té el celler més antic, El Grifo, que elabora vi des del 1775.

La zona més turística

Les localitats turístiques més importants de Lanzarote es troben a la part oriental de l'illa: Costa Teguise, al nord d'Arrecife i amb aire senyorial, i Puerto del Carmen, una mica al sud de la capital.

PER ARRIBAR-HI

Situació. Illa al nord-est de l'arxipèlag canari, província de Las Palmas.
Transports. Està connectada per avió amb la península amb vols directes fins a Arrecife o via Las Palmas. També s'hi pot accedir en vaixell des de Santa Cruz de Tenerife o Las Palmas amb Transmediterránea.
Centre de visitants i interpretació de Mancha Blanca. Ctra. LZ-67, km 11,50, Mancha Blanca (Tinajo). Tel. 928 118 042. Horari: de 9.00 a 16.30 h.
Patronat Insular de Turisme de Lanzarote. Blas Cabrera Felipe, s/n Arrecife. Tel. 928 811 762
Oficina de Turisme Central de Lanzarote. Tel. 928 801 326 www.turismolanzarote.com
Museu Fundació César Manrique. Taro de Tahíche (Teguise). Tel. 928 84 31 38 www.fcmanrique.org

Espais protegits

ARIADNA VENTURA

Entre els nombrosos espais protegits de Lanzarote (un total de 35.029 hectàrees, més o menys el 41% de l'illa), hi ha també el Monumento Nacional de Los Ajaches, d'una edat estimada d'11 milions d'anys, la zona geològica més antiga de l'illa. Està situat al costat del massís de Famara i conté jaciments paleontològics amb fòssils del pliocè inferior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
successos

Quatre morts i una quinzena de ferits a Palma en enfonsar-se part d’un restaurant

barcelona

Els Mossos carreguen en una protesta contra la desfilada de Vuitton

Barcelona
urabnisme

L’Ajuntament vol un acord en aquest mandat sobre les afectacions per la Sagrada Família

barcelona

El poble deixa de dependre de les garrafes per tenir aigua de boca

La Vilella Baixa
educació

Educació manté la segona línia d’I3 a l’escola Germanes Bertomeu de Mataró

Mataró

BComú exigeix informació sobre la desfilada de Vuitton al Park Güell

Barcelona
educació

El 50% del professorat del País Valencià ha seguit la vaga educativa en defensa de la llengua

barcelona
llengua

Escriptors en Llengua Catalana critica que les Pau eliminin les lectures obligatòries en català

barcelona

La Generalitat estudiarà si cataloga la casa Vallmanya

Alcarràs