Societat

De vocació, observador extern

51 observadors internacionals vetllen pel compliment de les normes en la consulta sobre la independència

Els observadors destaquen la dimensió de la consulta i la professionalitat i el rigor de l'equip

Són estrangers però no són a Barcelona de vacances. Ni per veure el partit de rugbi entre la USAP i el Toló. Avui treballen. Alguns ja han viscut experiències similars però per a d'altres aquesta és la primera vegada.

Una cinquantena de diputats i parlamentaris, catedràtics i periodistes, advocats, directors de teatre i alcaldes participaran avui de forma activa en la consulta sobre la independència com a observadors internacionals. Hi ha delegacions nombroses, com ara la de Flandes, amb tretze membres, dels quals deu són membres del Parlament belga. Però també hi ha representants d'Escòcia, Puerto Rico, Turquia, Armènia, Uganda, Dinamarca, Anglaterra, Alemanya, Finlàndia, Espanya, el País Basc i Galícia, Còrsega, Sardenya, el sud del Tirol, i de Jura.

Entre el grup d'observadors hi ha l'alcaldessa de Bergara, Agurne Barruso (ANB); la portaveu de l'esquerra abertzale, Miren Legorburu; el periodista anglès Stuart Lynch; la directora de cinema ugandesa Nadia Lubov Nabbanja, i la dirigent del partit verd finlandès Katri Latt. Avui estaran repartits en onze grups que controlaran tots els districtes de la ciutat i que vetllaran pel correcte compliment de les normes i del procediment de recollida i escrutini del vot.

El flamenc Jan Jambon, número dos del partit que va guanyar les eleccions a Bèlgica, Nova Aliança Flamenca (NV-A), i que ahir feia les funcions de portaveu de la delegació, destacava la seva experiència en el procés de consultes que ja dura un any i mig. “Aquesta és la tercera vegada que participo com a observador internacional en una de les vostres consultes, vaig ser al 13-D i al 25-A i estic realment molt impressionat per la manera com es fa el referèndum i pel nivell i la professionalitat de l'organització”, explicava. El president del seu partit, Bart de Weber, absent de la trobada a l'últim moment, enviava el seu suport al procés a través d'una gravació feta en català. “El que passa a Catalunya no és aïllat”, deia, “també passa a Escòcia i a Flandes”, i esperonava a treballar junts en la “lluita pel dret a l'autodeterminació”.

Juan Carlos Moreno Cabrera, catedràtic de lingüística general a la Universitat Autònoma de Madrid, recordava que hi havia qui trobava “impossible” o símptoma d'una “ruptura cap a una nova guerra civil” el que “ara s'està demostrant que es pot fer de manera cívica i pacífica”. Per Moreno, que va qualificar les consultes de “modèliques i inspiradores”, “el gran triomf que s'ha produït és que es pot reivindicar un dret de manera pacífica”.

L'alemany Till Stegmann, catedràtic de filologia romànica a la Universitat de Frankfurt i fundador de la Biblioteca Catalana a la mateixa universitat, confessava en un acurat català que se sentia “impressionat” per les dimensions i l'abast de la consulta, que disposa de més de 10.000 voluntaris, i assegurava que la seva participació l'havia fet “encara més democràtic del que ja era”. Amb aquesta darrera comitiva, seran en total més de 150 els observadors internacionals que hauran pres part en les consultes sobiranistes com a controladors de la legalitat d'un procés del qual destaquen el rigor i la professionalitat, com recull el llibre Catalunya Decideix i la seva projecció internacional, de Publicacions de la Mediterrània.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.