Tarragona estrena el primer gran equipament per a joves
El Casal Jove Kesse, el recinte de referència en matèria de joventut a la ciutat, va obrir les portes la setmana passada
Reaprofita un dels diversos espais de l'edifici de l'antiga facultat de lletres de la Imperial
Fins fa ben poc, Tarragona era a la cua de Catalunya en equipaments juvenils. Això era el que es desprenia d'un treball realitzat per l'Associació d'Investigadors de la Societat i de la Cultura (AISC), que qualificava d'alarmant la situació de deixadesa que hi havia a la ciutat, no només pel que fa a recintes, sinó també quant a recursos, tant econòmics com humans. No només aquella radiografia, sinó les queixes dels mateixos joves, tot plegat va fer que el consistori engegués la maquinària per mirar d'equiparar-se amb altres ciutats semblants, de les quals es trobava a anys llum.
Casal Kesse, l'emblema
L'obertura, d'aquí a una setmana, del Casal de Joves Kesse, marcarà un punt d'inflexió en la política en matèria de joventut de la ciutat. Concebut com a espai participatiu i de trobada, el projecte s'ha dissenyat gràcies a les aportacions de més de 7.000 joves de la ciutat d'acord amb el resultat d'una important tasca de consulta i treball conjunt amb alumnes de secundària i estudis superiors de centres públics i concertats de la ciutat. Altrament, s'han tingut en compte les necessitats que tant entitats com joves de manera individual han anat manifestant al llarg dels darrers anys, directament o partint dels grups de discussió proposats per l'àrea de Joventut.
El Casal Jove Kesse, amb més de 800 m² útils repartits en quatre plantes, pretén convertir-se en el punt de referència de relació i convivència de tots els joves tarragonins que tenen entre 12 i 34 anys, els quals representen més del 40% dels habitants de la ciutat. La capacitat d'ús simultani de tots els espais del recinte, que disposa de l'accés d'entrada i sortida pel carrer Sant Antoni Maria Claret, és de prop de 500 persones.
Acció i interacció
En aquest espai també es podran desenvolupar iniciatives individuals i de grups associats que vulguin mantenir vives propostes d'acció i interacció cultural, social i comunitària. Així doncs, els joves podran participar de les activitats programades o bé reservar els diversos espais per generar programació pròpia. Del que es tracta també és de fomentar l'associacionisme juvenil a partir de les associacions ja existents i d'impulsar que es puguin formar altres col·lectius, amb inquietuds de tota mena. A més, a l'administració municipal confien que la posada en servei del casal també els permetrà apropar-se als joves, un sector de la població, amb el qual, segons l'informe d'AISC del 2009, estava del tot desconnectat.
Serveis a dojo en quatre plantes
Planta baixa
Projeccions de cinema, cicles temàtics, projecció de documentals i fòrum.
Conferències i xerrades.
Manifestacions artístiques, representacions teatrals i actes literaris.
Informació i assessorament, acompanyament i seguiment d'iniciatives i projectes juvenils.
Activitats físiques i artístiques.
1a planta
Espai de trobada, de lectura i de jocs de taula, tallers de manualitats.
Espai amb connexió a internet, per poder-hi treballar amb l'ordinador propi.
Espai de preparació d'exposicions de particulars, i de cursos formatius amb professionals.
2a planta
Reunions de grups informals i grups de discussió, connexió lliure a internet en espais en què es realitzaran tallers informàtics.
Materialització de tallers de fotografia i vídeo.
Reunions d'entitats.
3a planta
Assaig de dansa i de teatre, tallers de dinàmiques de grup.
Camerinos i magatzems per a materials.
Despatxos per a reunions, gestió d'entitats i grups de joves.