Societat

Les restes de l'alcalde republicà d'Aldaia no apareixen a la fossa de Torrent

Es tractava de la tercera exhumació relacionada amb la repressió del franquisme al País Valencià

L'exhumació de d'una fossa a Torrent per tractar de localitzar les restes de l'alcalde republicà d'Aldaia, José Martínez Luna; del tint d'alcalde, Salvador Vilanova Cánovas; i del secretari judicial, Manuel Sanz Lloret; tots tres afusellats en 1939, ha donat un resultat negatiu, segons els seus familiars. Aquesta era la tercera exhumació relacionada amb la repressió del franquisme practicada al País Valencià.

Els familiars i el responsable del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica, Matías Alonso, han lamentat l'absència de registres fiables en el cementeri, cosa que impedeix saber amb certesa l'existència d'exhumacions posteriors als soterraments i el destí dels possibles trasllats dels ossos.

La confusió es complica encara més amb una “poc professional” exhumació practicada en 1955 al cementeri de Torrent de les presumptes restes de Salvador Vilanova i el seu trasllat a un nínxol del d'Aldaia, també objecte d'investigació. Els primers anàlisi indiquen que els ossos d'aquest nínxol no es corresponen amb els del que fóra secretari judicial.

Ela familiars d'aquest últim i de l'alcalde José Martínez Luna han agraït la col·laboració de l'Arquebisbat de València, que va autoritzar l'exhumació al cementeri parroquial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.