Societat

Elevat a nivell 1 l'accident de la central nuclear d'Ascó

El CSN revisa la classificació provisional del succés després de constatar que es va deure a una errada humana

L'obertura no programada d'una vàlvula va provocar el vessament intern de 25.000 d'aigua contaminada

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha elevat al nivell 1 en l'Escala Internacional de Successos nuclears (INES) –anomalia– l'incident notificat el passat 28 d'abril per l'operadora de la central nuclear Ascó 1.

El inspecció encarregada pel CSN ha elevat la classificació del succés, al qual va qualificar en el nivell 0 de manera preliminar, al constatar que aquest es va produir arran d'un “error humà”.

Els fets es van produir el passat 28 d'abril quan, durant les tasques de calibratge de d'un dels quatre canals de recirculació dels embornals de l'edifici de contenció, es van vessar de manera accidental 25.000 litres d'aigua contaminada. Tot i que el líquid no va arribar a sortir de del circuit intern de la zona de contenció de la central, 14 operaris que treballen a la mateixa planta van resultar afectats.

Segons es desprèn de l'anàlisi de les causes del succés, un error humà va provocar l'obertura no planificada de la vàlvula d'aspiració d'un dels embornals del recinte de contenció. A través d'aquesta obertura, que es va tancar al cap de 13 minuts, es va obrir una via de comunicació entre el refrigerant del reactor i la claveguera del recinte de contenció que no estava prevista i per la qual es van vessar fins a 25 metres cúbics d'aigua provinent de la refrigeració del reactor als embornals.

14 treballadors afectats

L'abocament va produir nivell màxim d'inundació a la planta baixa del recinte de contenció de 5 centímetres. El líquid acumulat no va produir cap dany sobre els equips de seguretat però sí que va mullar els peus de 14 treballadors que estaven treballant a la mateixa planta i també material de treball. El titular de la central va evacuar tot el personal que estava operant a la zona afectada i es va substituir el calçat dels treballadors. Així mateix, es van realitzar les mesures radiològiques pertinents i segons afirma la central no es van registrar contaminacions internes en el personal.

Poc impacte radiològic

El CSN assegura que l'abocament no va tenir cap impacte radiològic significatiu, tot i que reconeix es van haver de realitzar tasques de descontaminació de les àrees afectades per tal de tornar a la situació normal. Així mateix, ha garantit que durant el transvasament accidental de l'aigua la refrigeració del nucli del reactor no va estar compromesa en cap moment.

Amb tot, l'organisme de seguretat nuclear reconeix que la resposta del torn d'operació davant l'incident no va ser prou rigorosa, ja que va realitzar accions des de la sala de control que estaven fora de les indicacions recollides en els procediments establerts.

Per aquest motiu, el CSN ha qualificat definitivament el succés com de nivell 1 en l'escala INES. Aquesta escala consta de set nivells, el primer indica una anomalia; el segon, un incident; el tres equival a un incident important; el quatre, a un accident amb conseqüències d'abast local; el cinc, a conseqüències de més gran abast; el sis significa un accident important i el set correspon a un accident greu.

Per la seva banda, l'organització ecologista Greenpeace ha denunciat que aquest nou incident a la central nuclear demostra que no és segura i que com més anys passen més errades s'hi produeixen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.