La Mussara
Fer revifar un poble abandonat
Un acte organitzat per la colla Cingle Roig es complementa amb excursions per descobrir l'entorn natural de l'antic poble
Enguany se celebren 50 anys del despoblament i l'annexió de la Mussara a Vilaplana
Fa 50 anys que el nucli deshabitat de la Mussara pertany a Vilaplana. L'any 1961 va quedar despoblat i abandonat. “Diuen que la gent anava cap a la llum dels pobles” explica Tomàs Bigorra, alcalde de Vilaplana. És la metàfora amb què s'explica que els veïns de la Mussara anessin abandonant les cases per baixar cap a Vilaplana i els pobles i ciutats propers.
Darrerament, l'Ajuntament de Vilaplana ha realitzat diversos projectes per deixar-lo endreçat. S'està treballant per millorar-ne l'estat, tant dels edificis com de l'entorn. Bigorra comenta que l'únic problema és que depenen de les ajudes de l'administració, i que, en la situació actual, no és fàcil aconseguir-ne. Fins avui, s'ha pogut senyalitzar l'antic poble, indicant el nom i la situació de cada casa en diversos rètols. A l'església també hi ha hagut canvis. Gràcies a un pressupost de 180.000 euros, finançat a parts iguals per la Diputació i la Generalitat, s'ha pogut consolidar. El pas següent és tallar-hi l'accés per carretera. Es vol eliminar el pas de vehicles més enllà del refugi, per frenar-hi el vandalisme, el principal inconvenient de la recuperació de la Mussara.
Ja fa uns anys que la colla Cingle Roig va recuperar l'aplec de la Mussara, que s'havia celebrat a principis del segle XX, segons Josep Pujals, membre del grup. La intenció, però, és “donar valor” a activitats més enllà de l'aplec, com ara les excursions d'ahir. Pujals va explicar que la convocatòria havia estat un “exitàs”. Un dels motius, segons el mateix Pujals, podria ser el canvi d'espai respecte d'edicions anteriors: ara es fa al pinar del costat del refugi.