Modernisme d'estiueig
La Ruta Raspall, una proposta per descobrir l'obra de l'arquitecte modernista Manuel Joaquim Raspall, artífex de moltes de les torres d'estiueig del Vallès Oriental
El Vallès Oriental era, a principis del segle XX, el centre d'estiueig de la burgesia barcelonina. Tant bon punt arribava el bon temps, les famílies benestants de la capital es traslladaven a les petites poblacions vallesanes, properes a Barcelona, que els resultaven de gran interès paisatgístic i, sobretot, terapèutic. Metges, advocats, industrials i artistes necessitaven noves residències on viure durant els mesos més calorosos de l'any, i poblacions com l'Ametlla, Cardedeu o la Garriga van créixer gràcies a l'impuls d'aquestes colònies d'estiuejants, que van fer-se construir magnífiques torres d'estil modernista, amb frondosos jardins, que avui són testimoni d'una època. La colònia d'estiuejants era un grup diferenciat en la vida dels municipis: vestien principalment de blanc –amb ombrel·les, barrets, ventalls i ulleres de sol–, es reunien al Casino i hi organitzaven balls, festes, sessions teatrals, vetllades literàries, concerts...
La ruta del modernisme d'estiueig del Vallès Oriental, batejada com a Ruta Raspall, és una proposta per descobrir aquesta arquitectura pensada i feta per a l'estiueig: des de les cases i torres envoltades de jardí fins als parcs, les fonts i els dissenys urbanístics. És una oferta d'itineraris que permet aproximar-nos a l'obra de l'arquitecte vallesà Manuel Joaquim Raspall i Mayol (1877-1937).
Raspall va ser arquitecte municipal de Cardedeu (1904), de l'Ametlla del Vallès (1906), de la Garriga (1906), de Granollers (1907), de Caldes de Montbui (1909) i més tard de Montmeló (1924), poblacions que avui reuneixen el conjunt més interessant de la seva obra. El ferro forjat, la pedra i la utilització de ceràmica per dotar de més color les façanes han fet de Raspall un arquitecte únic.
Un recorregut per aquestes poblacions permetrà conèixer l'arquitectura modernista de Raspall i, alhora, descobrir uns municipis que van transformar-se i guanyar caràcter a principis del segle XX. La ruta consta de 80 edificis senyalitzats. Això permet al visitant fer un itinerari pel seu compte –amb l'ajut d'un opuscle que s'ha editat i on trobareu molta informació–, però també és possible optar per una ruta guiada –de matí o de dia sencer, amb dinar inclòs–, que cal concertar prèviament. Es pot completar la visita en un dia, dedicar una jornada a cada un dels municipis o combinar-ne un parell. Sigui quina sigui l'opció que més ens convingui, com a complement ideal és recomanable cloure-la amb una visita al Museu Abelló de Mollet del Vallès. La recentment condicionada Casa Museu Abelló té interessants espais dedicats especialment al Modernisme i a les arts decoratives d'aquest període.
Lloc amb segell propi
Dels indrets que cal visitar destaquen: a l'Ametlla del Vallès, la Casa Millet –avui residència geriàtrica, de la qual sobresurten la torre mirador (amb una treballada barana de ferro forjat que corona la coberta de pavelló) i els vitralls emplomats de les finestres–, El Cafè, al carrer de Torregassa, i l'ajuntament, que sembla més una casa d'estiueig que no pas un edifici públic.
A Figaró-Montmany destaquen l'antic Congost Hotel, la casa consistorial o Can Gallart; a la Garriga, la Casa Barbey, la Casa Mayol (Can Raspall) i la magnífica mansana Raspall, declarada bé cultural d'interès nacional.
La ruta per Cardedeu ens porta a descobrir l'Alqueria Cloelia –el primer encàrrec privat de Raspall, un any després d'obtenir el títol d'arquitecte, i que constitueix l'única mansana Raspall de la localitat–, la Casa Rovellat, la Casa Viader, el parc dels Pinetons i el cementiri municipal, un dels conjunts d'arquitectura funerària més interessants i singulars del país.
A Granollers cal visitar la Casa Clapés –l'únic edifici on es troba la signatura de Raspall gravada a la façana– i la Sala Tarafa, l'antic hospital medieval d'estructura gòtica que Raspall va adaptar com a biblioteca conservant la planta i l'estructura de l'antiga sala però decorant-la amb esgrafiats, ornaments i vitralls emplomats.
PER ARRIBAR-HI
DADES D'INTERÈS
Per triar i remenar
M.J.R.Al llarg de l'any és possible fer diferents visites guiades pels municipis que recorre la Ruta Raspall. S'organitzen sortides de mig dia per a grups concertats i escoles des de Cardedeu fins a Granollers, punt de trobada de la societat burgesa de fa cent anys, i des de l'Ametlla fins a la Garriga. També es pot optar per una ruta general, de tot el dia. Surt els diumenges de Cardedeu i ens porta cap a l'Ametlla del Vallès. Després d'esmorzar, continuem fins a la Garriga i a la tarda tornem a Cardedeu per veure l'Alqueria Cloelia, la Casa Rovellat, la Casa Viader, Els Pinetons i el cementiri. S'organitzen també visites guiades locals de 3 hores per descobrir el modernisme de les principals poblacions vallesanes d'estiueig: la Garriga (segon dissabte de mes o a petició), l'Ametlla (primer diumenge de mes o a petició) i Granollers (últim diumenge de mes o amb petició prèvia).