Reportatge

Els altres sons de la festa

El Ball de Ser­ra­llonga com­pleix vint-i-cinc anys i ho cele­bra orga­nit­zant la Mos­tra de Folk­lore Viu, que el grup ha vol­gut dedi­car als Sons de Festa. “La nos­tra idea ha estat mos­trar l'uni­vers de sons que hi ha en la festa més enllà de la música: bas­tons, cas­ca­vells, tra­bucs...”, explica Jordi Ser­ret.

Per acon­se­guir-ho l'enti­tat ha con­vi­dat sis grups de cul­tura popu­lar que es carac­te­rit­zen per sons diver­sos: el Ball de Pan­de­ros del Ven­drell, una dansa popu­lar que s'exe­cuta men­tre es fan repi­car els pan­de­ros; el grup Aur­rera Dantza Tal­dea de Leitza, Navarra, que inter­preta unes dan­ses amb bas­tons; els Dimo­nis i Sant Antoni d'Alcúdia, que, a diferència dels balls de dia­bles cata­lans, no tiren foc sinó que fan soroll amb les peti­tes esque­lles que duen lli­ga­des a les cames; el Tio de la Porra de Gan­dia, un per­so­natge popu­lar ves­tit amb un antic uni­forme mili­tar, amb ulle­res i un gran nas, que té la missió de cri­dar a la festa acom­pa­nyat d'una banda de tam­bors; i el Ball d'en Ser­ra­llonga de Vila­franca del Penedès, que apor­tarà el so dels seus tra­bucs, uns trets soro­llo­sos que no podien fal­tar a la mos­tra del dia 17.

D'altra banda, el Ball de Ser­ra­llonga de Tar­ra­gona es podrà veure en les tra­di­ci­o­nals sor­ti­des que fa el seguici els dies 22 i 23. La vigília de Santa Tecla també es podran escol­tar els seus par­la­ments, en els quals en Joan de Ser­ra­llonga i els mem­bres de la seva qua­dri­lla repas­sen de forma crítica i diver­tida l'actu­a­li­tat tar­ra­go­nina i d'arreu.

A la pan­ta­lla

La cele­bració del vint-i-cinquè ani­ver­sari de l'enti­tat també passa pel cinema. El dia 18, a l'Antiga Audiència, es pro­jec­tarà la pel·lícula Don Juan de Ser­ra­llonga, de Ricardo Gascón, rodada el 1948, i el frag­ment de cinc minuts que es con­serva del film Don Juan de Ser­ra­llonga o los ban­di­dos de las Gui­llerías, de Baños-Mari que data de 1910.

Set “Joans”

M.J.R.

En aquests 25 anys, en Joan de Serrallonga ha estat interpretat per set persones diferents: Jordi Serret es posa a la pell de l'elegant bandoler des del 2004. Gemma Sabaté es manté a la quadrilla des de l'inici de l'entitat. Serret destaca: “El grup passa per un bon moment, perquè tenim un bon equilibri entre gent que fa anys que participa al ball i gent més jove” i hi afegeix com a anècdota “l'alt grau de feminització en les files, enguany hi haurà més noies que nois”. A més, el futur sembla assegurat amb el Ball de Serrallonga Petit, creat el 2009.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.